in

Srpkinje, Bosanke i Hrvatice usne farbaju u plavo: Razlog je fenomenalan

Ako ste i vi ovih dana na društvenim mrežama vidjeli žene koje se fotografišu sa filterima plavih usana, sigurno ste se pitali o čemu se radi

Ako ste i vi ovih dana na društvenim mrežama vidjeli žene koje se fotografišu sa filterima plavih usana, sigurno ste se pitali o čemu se radi. Naime, u pitanju je podrška svim oboljelima od plućne hipertenzije, jako teške i smrtonosne bolesti, koja pogađa uglavnom mlađe žene.

U Srbiji za sada postoji 200 osoba koje boluju od plućne hipertenzije, a ako se ne liječi ili ne obavi transplatacija pluća, umire se u roku od samo nekoliko godina.

Zašto plave usne?

Plave usne su upravo jedan od vodećih simptoma ove bolesti, pa su se upravo Olivera, Snežana, Duška, Jelena i Dragana slikale sa takvom bojom usana i poslale snažnu podršku organizaciji Plućne hipertenzije Srbija – PH Srbija, te pokrenule trend koji se širi mrežama.

Zašto nastaje plućna hipertenzija?

Iako uzrok plućne hipertenzije nije poznat, mnogi etiološki faktori dovođeni su u vezu sa ovom bolešću. Kao mogući uzrok najčešće su navođene ponavljane asimptomatske sitne plućne embolije koje se rasipaju u zahvaćenom dijelu pluća i otežavaju ili smanjuju protok kroz taj dio pluća. Ponavljajući se, asimptomatske plućne embolije remete dio po dio plućne mreže, čime otežavaju protok krvi i uzrokuju povećanje tenzije. Smatra se isto tako, da tromboembolijski procesi u sitnim plućnim arterijama mogu da nastanu u samim plućnim arteriolama pojavom tromboze.

Autor: M. D.

U “Južnom vetru” furaju opasne mašine, a u stvarnom životu… Evo šta voze zvijezde hit serije

Katastrofalan dan: Nikad više zaraženih koronom, mjere zabrane su izgleda djelovale dobro…