in

Šta može da se desi ako preskočite ili odložite drugu dozu vakcine protiv korone?

U želji da se vratimo normalnijem načinu života, mnogi su spremni da dobiju kakvu – takvu zaštitu od korona virusa. Ali, evo šta smo saznali o tome šta se dešava ako preskočimo, zakasnimo ili odložimo drugu dozu vakcine protiv korona Podaci objavljeni u decembru pokazuju da je vakcina Fajzer/Biontek efikasna tek oko 52% nakon prve doze. Kada primite obe doze, efikasnost vakcine je 95%.

Moderna kaže da je njena doza efikasna oko 80% nakon prvog vakcinisanja, izveštava BBC.:Sasvim je u redu da se druga vakcina protiv korona virusa primi oko 21 dana ili 28 dana od prve vakcinacije. Mada lekari tvrde da nema mesta panici jer se druga vakcina i Moderne i Fajzera mogu primiti i 42 dana nakon prve.

Takođe, nije jasno šta ako odložimo vakcinaciju drugom dozom duže od mesec dana i da li treba da započnemo vakcinisanje “iz početka”?

„Za druge vakcine koje su višedozne, ne moramo nužno započeti seriju ispočetka. … Ako je više od 90 dana, pretpostavljam da bi neki mogli da preporuče ponovno vakcinisanje“, rekao je doktor Patel. „Ali s obzirom na probleme sa snabdevanjem, ljudi bi vakcinu trebalo da dobiju kad mogu.“

Drugim rečima, nemojte preskočiti drugu dozu. Ako možete, drugu dozu vakcine primite do 42. dana od dana prve vakcine.

Ako ne možete da dođete do druge doze vakcine, dobro bi bilo da primite drugu dozu od drugog proizvođača (nap. kinesku ili rusku vakcinu).Jedini razlog da ne primite drugu dozu vakcine je preporuka vašeg lekara, a u svim drugim slučajevima je preporuka da se vakcina sprovede iz dva puta, piše huffingtonpost,piše Stil.

PROČITAJTE  BEOGRAD Pedofila snimile nadzorne kamere: Uznemiravao djevojčice u haustoru pored lifta

Autor: A. P.

NIJE ME JOŠ BLOKIRALA: Sadik Hasanović je bio najuporniji Marijin kandidat

Svaka boja ima svoju energiju, ove 4 privlače bogatstvo i moć