in

ŠTA NAKON KORONE? Ministar objavio ko može ući i izaći u Hrvatsku

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je danas na presici Nacionalnog stožera kako se mijenja dosadašnja odluka o privremenoj zabrani prelaska granica

Hrvatskim se državljanima, objasnio je Božinović, ovom odlukom omogućuje ulazak u Hrvatsku i odlazak u inozemstvo, a kada postoje poslovni razlozi i drugi ekonomski interes strani državljani će moći ući u Hrvatsku, kao i strani državljani koji putuju zbog neodgodivih ličnih razloga.

“Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište tu ili u drugim zemljama moći će ulaziti u Hrvatsku iz osobnih razloga ili kojih već”, dodao je. Nakon ulaska u Hrvatsku više neće biti obavezna mjera samoizolacije.

No, iako se sada iz zemlje može izaći, daljnji put ovisi o zemljama u koje se ide. Dio zemalja, među kojima su i neke susjedne Hrvatskoj i dalje imaju zatvorene granice.

Hrvatske granice se otvaraju, ali nećemo baš moći puno putovati

Nova će se odluka, potvrdio nam je ministar Davor Božinović, na granicama početi primjenjivati sutra ujutro.

Ministra Božinovića pitali smo kamo hrvatski državljani mogu ići sada kad se hrvatske granice otvore i mogu li otići, recimo, do Ljubljane.

“O tome kamo hrvatski državljani mogu ići ovisi o zemljama koje su ih spremne primiti. Što se tiče Slovenije, nisam siguran, ali mi ćemo sa Slovencima sjeti na nekoliko razina iduće sedmice. Ja ću sjesti sa svojim kolegom, slovenskim ministrom unutrašnjih poslova. Pripreme su u toku, moraju još sjesti i epidemiolozi i razgovarat ćemo kako da jedni drugima pomognemo”, govori za Index Božinović.

Kako se može zaključiti prema onome što su objavile susjedne zemlje, u Sloveniju se može ući na većim graničnim prijelazima koji su ostali otvoreni, no obvezna je sedmodnevna samoizolacija nakon koje je propisano provođenje testa na koronavirus, osim onih koji su u tranzitu kroz tu zemlju. U Mađarsku se ne može ući, izuzev onih koji imaju zemljišta 40 kilometara od granice ili rade na drugoj strani granice. Osobe koje nisu državlja BiH samo iznimno mogu ući u tu zemlju, a oni koji se u njoj zadržavaju idu u 14-dnevnu samoizolaciju. Granica sa Srbijom je potpuno zatvorena za putnički promet. U Austriju se može ući tek s certifikatom koji dokazuje da je osoba negativna na koronavirus, a koji ne može biti stariji od četiri dana, no kroz zemlju je moguć tranzit bez zaustavljanja.

PROČITAJTE  Egipat: Arheolozi pronašli 59 zapečaćenih sarkofaga sa mumijama!

Značajan broj zemalja EU dopušta ulazak građanima iz drugih članica, no treba pripaziti na pravila boravka u tim zemljama poput odredbi o samoizolaciji, dok je ulazak putnicima iz zemalja izvan EU u pravilu onemogućen. No Hrvatima bi dolazak do tih zemalja mogao biti izazovan s obzirom na restrikcije u susjednim zemljama i činjenici da se iz Zagreba trenutno može poletjeti samo za Njemačku.

Autor: Krtice.net

Dr. Marjanović: Da li je korona biološko oružje? Naravno!

SAŠA POPOVIĆ DONIO ODLUKU O ĐORĐU DAVIDU: Uveo je i nova pravila u Zvezdama Granda!