in

ŠTA SE DEŠAVA? Sve više djece sa koronom: I bebe sa temperaturom 39

“Korona virus se sada učestalije javlja kod djece i klinička slika je sve teža. Mali pacijenti dolaze sa većom temperatorum nego u ranijem periodu i sve duže traje”, kaže u razgovoru za Nova.rs pedijatar Ljiljana Lukić. Ona objašnjava da je to posljedica britanskog soja koji je postao dominantan u Srbiji.

“Ima i slučajeva kada deca po sedam dana imaju temperaturu 39. Liječila sam i bebe sa temperaturom 39”, objašnjava doktorka Lukić.

“Prati se krvna slika, nivo leukocita, prati se i CRP. Djeci ne dajem antibiotike. Događa se da prođe dvije-tri sedmice, od preboljevanja kovida, pa se jave sa upalom uha ili upalom krajnika. Budu ‘kilavi’ neko vreme. Definitivno im korona oslabi imunitet i posle tog lakše zakače i neke druge infekcije. Djeca iz starijih razreda sada ne idu u školu, što je značajno baš kako bi se predupredile naknadne komplikacije. Ovi mlađi koji idu u školu ili vrtić oni mogu da pokupe bakterije u nosu ili grlu, to komplikuje stvari. Ukoliko se dijete razboli, odlažu se i neke redovne vakcinacije”, napominje naša sagovornica.

Dodaje da se, barem u njenoj praksi, korona kod djece najčešće dijagnostikuje brzim antigenskim testom.

Ona dodaje i da se dešavaju slučajevi kada se cijele porodice zaraze upravo tako što im je dijete prenijelo virus.

Doktorka Lukić navodi i da su u toku klinička ispitivanja koja bi trebalo da omoguće vakcinaciju djece. Analize se sprovode za vakcine Fajzer i Moderna.

“Na jesen ili zimu moraćemo da vakcinišemo i djecu, da bismo mogli da ih pustimo u školu”, smatra doktorka Lukić.

Sve više djece i u bolnicama

Načelnica dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da je u toj ustanovi trenutno na liječenju 25 djece sa koronavirusom, 40 odsto više nego u martu.

PROČITAJTE  Baku napali jer traži 15 eura na sat da čuva unuka: Pohlepna si!

Ostojić je rekla da su na povećan broj dječjih kovid pacijenata najviše uticali novi sojevi koronavirusa.

“Očito je da su novi sojevi za decu zarazniji. Najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća ima 15 godina”, rekla je ona.

Upitana da li bi i djeca trebalo da se vakcinišu, ona je rekla da treba sačekati preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“S obzirom na to da kod djece nema težih kliničkih slika, trebalo bi sačekati preporuku SZO, jer se rade istraživanja na djeci i trudnicama”, rekla je ona.

Autor: Krtica.net

Rambo: Za vrijeme Tita za 7 dana vakcinisana je cijela Jugoslavija!

Porodilja preminula 5 dana nakon carskog reza: Prije korone bila zdrava, stradali joj srce i pluća