in

STARO NARODNO VJEROVANJE OTKRIVA: Evo na šta SLUTI snijeg u aprilu, šta nas to čeka narednih mjeseci…

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu

Zbog tek iznikle trave i useva koji se tek pomaljaju, po bokorno ozeleniloj gori april se naziva boljober, travanj ili lisni.

Međutim, april je mjesec koji je i te kako ispunjen i vedrim danima, pjesmom, šalom i igrom. A evo i zbog čega je on toliko poseban među ostalim mjesecima, šta karakteriše osobe rođene u aprilu i kako su naši stari predskazivali vrijeme na osnovu vremenskih (ne)prilika vezanih upravo za april.

A osobe koje su u aprilu rođene odlikuju posebne osobine! Djeca koja se rode u aprilu vedra su duha, vrijedne i dobronamjerne. Sklone su šali (ipak je Dan šale u njihovom mjesecu) pa i onu na svoj račun. Omiljene su u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je uža specijalnost. Ipak, znaju da budu i tvrdoglave, pa teško primaju savjete čak i kada su dobronamerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju crijevnih bolesti, kao i glavobolje.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

– Ako je april lijep biće ružan maj.

– Ako je april vlažan, onda je valjan.

– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.

– April u kiši, maj u cvetu.

– Mokar april, suv jun. Suv april, mokar jun.

– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.

– Poslije aprilske grmljavine više mraza nema.

– Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bješnji.

– Što prije u aprilu trn iscvjeta, to prije u junu bude žetva.

– Što bolesnih ne odnese mart, to izjede april.

ŠTA KADA U APRILU PADNE SNEG

Po vjerovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razriješe dileme koje su ih dugo mučile.

PROČITAJTE  I ovo je moguće: pao ‘snijeg od ČOKOLADE’

Po narodnom vjerovanju, riječ je „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zapušu hladni vjetrovi i napada snijeg.

Kako je proleće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

Verovanje dalje kaže da nas snijeg u aprilu podsjeća da razriješimo ono što nismo uradili tokom prethodnih mjeseci, a što nas je blokiralo da krenemo dalje. Ako to uradite, sreća i blagostanje pratiće vas u mjesecima koji dolaze.

Autor: K. B.

Ovo se NIPOŠTO ne smije uraditi nakon što se primi vakcina protiv COVID-19

Katy Perry prestala da brije noge. Objasnila i zašto