in

Stavljate li slike svoje djece na društvene mreže? Znate li koliko je to opasno?

Današnji klinci mnogo više znaju o bezbjednosti na Internetu od svojih roditelja, i od njih bi trebalo da učimo šta smije, a šta ne smije da se kači na društvene mreže, smatra Ana Mirković, psihološkinja i suosnivačica Instituta za digitalne komunikacije.

“U poslednje vrijeme sam sve češće u prilici da učim od svojih klinaca da je vrlo intiman trenutak slika moje porodice u autu i ne bih smjela da je okačim na stori, jer oni misle da to nije za širu javnost. Ja prije 10 godina sam mislila bih da je to sasvim ok, lijepa porodična fotografija koju želim da podijelim s bliskim srodnicima, ali na Internetu nikad nije to, uvijek je široka javnost i mi zapravo ne znamo koja je publika”, rekla je Ana Mirković gostujući u novom podcastu “Život na srpskom”.

Prema njenim riječima, fotografije djece nikad nije pametno kačiti. Ne samo kad zamislite sve opasne ljude koji vrebaju na Internetu i pročitate o digitalnom nasilju koje stalno dobija nove oblike – onlajn svijet je toliko integrisan sa „realnim“ da bi čak i neke po vama potpuno bezazlene slike i komentari sutra mogli da im zagorčaju život.

“Postoji fenomen koji se zove “sharenting”, jer veliki broj roditelja šeruje jako veliki broj fotografija, videa, tekstualnih zapisa svoje djece, a uopšte ne razmišljaju da na taj način kreiraju njihov digitalni identitet. I dešava se vrlo često da do pete godine djeteta već ima preko tri, četiri hiljade komadića sadržaja o njima na Internetu. Onda oni kad postanu svjesni sebe, pitaju: Zašto?”, objašnjava Mirković i ukazuje na moguće posljedice koje bi to moglo da ima, na primjer, na njihovu reputaciju sutra među drugarima u školi.

PROČITAJTE  Oporuka Pavla Vuisića dugo će kružiti Srbijom

„I onda postaju žrtve socijalnog nasilja, postaju prozivani, postaju diskriminisani, postaju izopštavani iz grupa, a roditelji uopšte nemaju svijest o tome… Jako je važno da ne dijelimo sadržaje za koje ne dobijemo njihovu eksplicitnu dozvolu da možemo”

 

Autor: Krtice.net

Supruga Novaka Đokovića nosi sat od 47 hiljada eura

ŠTA SE DEŠAVA U BIH? Sve više djece zaraženo koronom, oglasili se stručnjaci