in

Stigla prognoza za zimu, neće biti nimalo lahko

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi da pada u decembru

Predstojeća zimska sezona će biti dosta drugačija od prošle zime, pokazuje sezonska prognoza koju je objavio svjetski meteorološki servis “AccuWeather”.

Iako je neizvijesno kako će se pandemija razvijati u narednim mjesecima, barem je kroz prognozu tima meteorologa “AccuWeathera” jasnije kakvo vrijeme Evropljani mogu očekivati u narednim mjesecima.

Na prijelazu s jeseni na zimu predviđa se da će se oluja pomjerati prema jugu Evrope, gdje će se kretati Sredozemnim morem.

Puno olujnije

– Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije – rekao je meteorolog Alan Repert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u cijeloj južnoj regiji Evrope.

Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uslovi su Lisabon, Madrid, Barselona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

“AccuWeather” navodi da bi se kišno i olujno vrijeme moglo pomijeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u sjevernoj Italiji.

Orkanske bure

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj i na istoku Italije.

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi da pada u decembru, ali tek će januar i februar donijeti malo veće količine bijelog pokrivača. Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi “AccuWeathera” predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snijega.

Autor: K. B.

Đanijeva kćerka došla skockana bratu na vjenčanje: Nosi torbu od 4.000 eura i nema ko je nije gledao pred opštinom

Publika oduševljena: Milici Pavlović sijevnule grudi tokom nastupa