in

Stjepo se koronom zarazio i drugi put: Teže mi je sad, jedva mogu disati…

Drugi put virus je pokupio početkom augusta na odmoru u Hrvatskoj

Kad sam doktoru rekao da sam u aprilu imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test i da ne mogu dobiti drugi puta koronu. Međutim, tri dana kasnije sam završio u bolnici.

Rekao je to Stjepo Jelečević, Hrvat koji živi u Njemačkoj, i koji se zarazio dva puta u nekoliko mjeseci. Drugi put virus je pokupio početkom augusta na odmoru u Hrvatskoj.

“Inače sam srčani bolesnik pa su me u travnju odmah testirali. Test je ispao pozitivan. Tad nisam imao izražene simptome kao sad. Bio sam u izolaciji 18 dana, a 10. maja sam dobio, ali bez testiranja, odobrenje od liječnika da sam u potpunosti zdrav. Radio sam normalno do 6. jula, a nakon toga sam doša’ u Hrvatsku na godišnji odmor. Prvo sam bio na Hvaru, a zatim sam otišao u Županju. Dana 10. augusta sam imao temperaturu preko 40°C. Odlučili smo se vratiti u Njemačku, ali nisam mislio da imam koronu jer su tad bili govorili da je nemoguće se dva puta zaraziti”, rekao je Stjepo za portal 24sata, dok je jedva dolazio do zraka i nadodao da je ubrzo morala Hitna doći po njega.

“Iako je liječnik moj drugi test bacio u smeće, u bolnici su uradili novi, ali i na COVID-19 i na običnu gripu. I tako se pokazalo da sam jedini Nijemac koji se zarazio dva puta. Ostavili su me u bolnici, a kako nisam mogao normalno disati, htjeli su me staviti na respirator, ali na kraju ipak nisu jer bi to ostavilo veće posljedice”, rekao je Stjepo koji se trenutno nalazi na kućnoj njezi.

PROČITAJTE  METEOALARMI UKLJUČENI ZA CIJELU BIH: Dobro se pazite, čekaju nas jaki udari vjetra i kiša

“Izolirao sam se u jednu sobu. Živim sa suprugom i dvoje djece, koji su se testirali i, nasreću, svi su negativni. Imam velike glavobolje i jako sam slab, ali sad nešto lakše dišem, no osjećaj je užasan. Mišići me jako bole, nemam snage ni za što. U kontaktu sam s nadležnim Zdravstvenim centrom u Njemačkoj, koji me svakodnevno kontaktiraju.

Nakon 18 dana od početka bolova i temperature još uvijek ne osjećam da bi mogao ići raditi ili tako nešto. Sutra idem na novo testiranje pa ćemo vidjeti jesam li i dalje pozitivan i gdje će znanstvenici znati više o mom slučaju”, ispričao je Stjepo te ističe da koliko je upoznati u Hrvatskoj nije nikoga zarazio.

Struka i dalje ne zna kako reagira bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primjera i dokaza. Postoji mogućnost da je Stjepo bio i nosilac virusa sva 4 mjeseca. Reinfekcija, međutim, kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti. Ako postoji imunosno pamćenje, ono bi trebalo biti dostatno za zaštitu od ponovne zaraze.

“Ako se utvrdi postojanje tih čestica, to i dalje ne znači da je infekcija napravljena SARS CoV-2 virusom. Moguće je da se radi samo o molekulama koje su preživjele i koje su potpuno afunkcionalna”, ističe naučnik prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Autor: Krtice.net

Moguće je da osoba bude zaražena i gripom i covidom

Istraživači: Distanca od dva metra nije dovoljna, doseg kapljica je mnogo veći