in

Stručnjaci upozoravaju: Brazilski soj je znatno zarazniji, otporan je na imunitet

LAKO prenosiva varijanta koronavirusa koja potječe iz Brazila i dosad se proširila u najmanje 20 zemalja može ponovno zaraziti ljude koji su preboljeli covid-19, upozorili su znanstvenici u utorak

U studiji o pojavi mutacija i širenju u gradu Manausu u Amazoniji stručnjaci kažu da varijanta P.1 ima “jedinstvenu kombinaciju mutacija” i da je vrlo brzo postala dominantna u tome području.

Od stotinu ljudi u Manausu koji su preboljeli covid-19 “sumnja se da se između 25 i 61 ponovno zarazilo s P.1,” rekao je Nuno Faria, virolog s Imperial Collegea u Londonu i suautor studije. prenosi “Index“.

Znanstvenici procjenjuju da je P.1 od izvorne varijante koronavirusa zarazniji 1.4 do 2.2 puta.

Govoreći novinarima o rezultatima istraživanja, Nuno je rekao da je prerano govoriti znači li to da su, zbog sposobnosti brazilskog soja da izbjegne imunitet stečen ranijom infekcijom, cjepiva protiv njega manje učinkovita.

“Nema konačnih dokaza koji bi ukazivali na to da sadašnja cjepiva neće biti učinkovita protiv P.1”, kaže Faria. “Mislim da će nas u najmanju ruku štititi od bolesti i moguće od ponovne zaraze.”

Znanstvenici diljem svijeta oprezni su zbog varijanti koronavirusa koje se šire lakše ili se postojećim cjepivima teže od njih obraniti.

Index.hr/Haber.ba

Autor: A. P.

Violeta iz Boljeg života o ljubavi s mlađim muškarcem: Unio mi je novu radost

Policija traga za Hurijom Hadžić. Razlog je jeziv