in

Sutra je Spasovdan: Dobro obratite pažnju, ovu stvar vjernici nipošto ne smiju uraditi, kako im cijela godina ne bi bila loša

Srpska pravoslavna crkva sutra, 28.maja, obilježava praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznat kao Spasovdan.

Srpska pravoslavna crkva sutra, 28.maja, obilježava praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznat kao Spasovdan.

Obilježava se kao spomen na dan kad se Spasitelj uznio na nebo, pošto je završio svoju zemaljsku misiju. Pokretnog je datuma i uvijek se obilježava u šesti četvrtak po Vaskrsu, odnosno četrdeseti dan po vaskrsenju Hristovom.

Spasovdan je jedan od sedam najvećih svetkovina posvećenih Gospodu Isusu Hristu. U crkvenom kalendaru obilježen je crvenim slovom i spada u red zapovjednih praznika, koji slave svi vjernici.

Sveradosnim vaskršnjim pozdravom “Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse” pravoslavni vjernici pozdravljaju se sve do Spasovdana.

Ovaj praznik je slava grada Beograda i Čačka, a u mnogim mjestima u Srbiji je i zavetina – praznik cijelog naselja i obilježava ga litija koja prolazi glavnim ulicama.

Za Spasovdan kao krsnu slavu kolje se jagnje i sprema se cicvara. Naši stari nisu pili mlijeko od Nove godine do Spasovdana. Takođe su vjerovali da na taj dan muškarci ne treba da se briju, žene da se umivaju, a djeca da se kupaju, pa to nisu tog dana ni činili.

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi drijemalo čitave godine. Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve gdje se narod okupljao i veselio.

Autor: Krtice.net

Da li su niski muškarci ljubomorniji od visokih?

SUPRUGA ZAPRIJETILA KRISTIJANU ZBOG STANIJE Golubović odgovorio na čudesan način. Zaista, čudesan