in

Svjetska meteorološka organizacija objavila prognozu. Poslali su upozorenje cijeloj planeti

Na sjevernoj Zemljinoj polutci i tropskim područjima u maju i junu će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u utorak.

Ove godine su mjeseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije oceana, takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

“Temperature zraka i površine mora su se povećale uslijed klimatskih promjena, a to ima velik utjecaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padalina”, rekao je u izjavi glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padaline na prostoru Indijskog oceana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog otočja.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike te na Karibima i Indijskom potkontinentu.

Autor: Krtice.net

Bebama osigurajte dovoljno vremena na podu – a evo i zašto

Stil za peticu: 10 zlatnih pravila najbolje odjevenih žena na svijetu