in

SZO izdala saopćenje za Balkan. Situacija je loša, zabrinuti smo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izjavila da je Balkan žarište korona virusa, a jedna od posljedica biće to da bi Hrvatska mogla da bude uvedena na englesku listu za karantin.

Nezvanična informacija je objavljena sinoć, ali će na snagu stupiti od – danas.

Zvaničnici SZO izjavili su da ih “Balkan brine još od početka juna” zbog velikog priliva turista na ova područja i velikog porasta inficiranih slučajeva, prenosi Daily Mail.

Uz Hrvatsku na popis je dodana i Austrija i Trinidad i Tobago, dok je s popisa skinut Portugal nakon što je broj novozaraženih u toj zemlji počeo padati.

“Putnici koji dolaze u Veliku Britaniju iz Hrvatske, Austrije i Trinidada i Tobaga sada će morati u samoizolaciju na 14 dana”, navodi se u tweetu koji je objavio Grant Shapps, britanski ministar prometa.

Strahuje se da će turisti koji su pohrlili širom Balkana raširiti infekciju dalje, što znači da će se, recimo, građanima Britanije savjetovati da ne putuju tamo osim u neodgodive situacijama, kao i da će ih u povratku čekati 14-dnevni karantin.

“Situacija na Balkanu brine nas još od početka juna kada smo vidjeli da broj slučajeva raste. Moraćemo da preduzmemo adekvatne korake kako bismo pokušali da spriječimo da zaraza bukne”, rekla je dr Catherine Smallwood iz WHO, dodajući da se strogo prate sve brojke, dodaje Mail.

U Hrvatskoj se već cijele sedmice bore sa porastom zaraženih, a juče su imali najveći broj novozaraženih (255 osoba) u cijelom mjesecu.

Ovo će izazvati pravu histeriju među Britancima koji su već u Hrvatskoj ili planiraju tamo na odmor, jer nisu računali na obavezan karantin po povratku.

PROČITAJTE  Japanci kažu da maske nisu za djecu mlađu od dvije godine: To je opasno zbog uskih dišnih puteva

“A slična sudbina, izgleda, čeka i Grčku. Brojke rastu i kod njih, ali još nisu dramatične”, kažu iz SZO.

Autor: Krtice.net

BEZ DOKTORA I SKUPIH TABLETA: Ovo je najbolji prirodni lijek za srce, u koji se zaklinju milioni ljudi širom svijeta

Danas zasijeda Krizni štab Srbije, očekuje se popuštanje ovih mjera