in

Talijani u pandemiji ne mogu bez gelata, našli okus koji su nazvali lijekom za covid

Svaka talijanska porodica godišnje potroši prosječno oko 70 eura na zanatski gelato

 

 

Dok se brojni talijanski trgovci, ugostitelji i tvrtke suočavaju s ekonomskim poteškoćama zbog pandemije koronavirusa, Talijani ne odustaju od gelata, što potvrđuje važnost te ledene poslastice za talijansku ekonomiju.

 

Svaka talijanska porodica godišnje potroši prosječno oko 70 eura na zanatski gelato. Riječ je o ukupnom godišnjem trošku od gotovo dvije milijarde eura, podaci su talijanskog Instituta za statistiku (ISTAT).

 

Jedan od novih ukusa sladoleda, napravljen od bijele čokolade s kremom od lješnjaka i pistacija s dodatkom trešanja, nazvan je “lijekom za covid”, a kako kažu u jednoj gelateriji u predgrađu Milana, zamisao je bila pokušati lišiti stanovništvo stresa zbog strogih mjera uvedenih tokom pandemije.

 

Naglasili su da vrlo dobro znaju kako sladoled ne može ljude izliječiti od koronavirusa, no cilj im je bio izmamiti osmijeh na lica kupaca te poslastice. Po nedavno objavljenim podacima, porodica u talijanskoj regiji Marche godišnje konzumira 12 kilograma sladoleda, a omiljeni su im tradicionalni okusi poput čokolade, limuna, jagoda, stracciatelle i pistacija.

 

U Apuliji 50 posto stanovnika radije kupuje ručno napravljen gelato nego industrijski sladoled, a u toj regiji na talijanskome jugu radi oko 3000 zanatskih gelaterija s oko 5500 zaposlenih. Oko 62.000 ljudi u Italiji uključeno je u aktivnosti koje su povezane s proizvodnjom i prodajom ručno izrađenog sladoleda.

Madonna proslavila 62. rođendan pa pozirala s pladnjem punim trave

Najbolja mjesta u kući na kojima je najsigurnije kriti novac