in

Tata iz pakla: Ubio je bebicu jer mu je bila teška za čuvanje

Philip Peace izgubio je kontrolu i usmrtio svoju petomjesečnu bebu Summer dok ju je čuvao u njihovom domu u Dudleyu u Engleskoj, 2017. godine. Sud u Birminghamu u četvrtak ga je proglasio krivim

Tog kobnog 7. septembra 2017, godine tata Philip čuvao je svoje petomjesečno dijete Summer. Kako on kaže, curica je bila ‘teška’ za čuvati pa je usmrtio. Dijete je hitno prebačeno u bolnicu, ali nažalost nije ga bilo moguće spasiti i umrlo je 25 sati kasnije, 9. septembra 2017. Dobila je značajne povrede mozga uzrokovane ‘traumatičnim događajem’, a dijagnosticirana joj je i upala pluća. Summer je također zadobila modrice na ruci i prsima, kao i 11 prijeloma rebara.

 

Philip je u četvrtak, nešto više od dvije godine nakon, proglašen krivim za ubistvo na sudu u Birminghamu. Otac je negirao ubistvo i alternativnu optužnicu za ubistvo te je zadržan u zatvoru zbog izricanja kazne koja će biti u petak, piše 24sata.

 

Što se desilo?

Sudu u Birminghamu rečeno je da je tata sam čuvao kćerkicu kada se ova tragedija desila. Tata je tvrdio kako nije mogao kontrolisati Summer koja nije htjela uzeti flašicu, pa je stavio na pod.

 

Potom je nazvao hitnu pomoć rekavši da ‘nešto nije u redu’ s djetetom te da ima problema s disanjem.

 

Bolničari su stigli nekoliko minuta kasnije te su utvrdili da beba slabo diše i da ima jako slab puls. Očistili su joj usta i dišne puteve od mlijeka te je malena hitno prebačena u bolnicu.

 

Njeno se stanje pogoršalo i preminula je u 17.44 sati nakon što su je isključili s aparata.

 

Medicinski stručnjaci utvrdili su da su njene ozljede nastale zbog toga što ju je otac grubo tresao, a zatim je bacio na polutvrdu površinu kao što je kauč.

PROČITAJTE  Zagonetka postala hit na internetu: Dva konja za dva sina, koji je brži?

 

Zadobila je više povreda, uključujući prijelom rebara, krvarenje mrežnice i katastrofalnu povredu mozga, što je dovelo do poteškoća s disanjem.

 

Tužitelj Andrew Smith QC rekao je da je Philip izgubio kontrolu nad bebom jer je bila ‘teška’ za čuvanje tog dana. Rekao je da je u trenutku kad ju je protresao, namjeravao da joj nanese povrede.

 

Na suđenju se pojavila i majka bebe.

 

– Od samog početka policijske istrage nastojalo se utvrditi šta je uzrokovalo bebinu smrt, a opet, nažalost, samo će Philip Peace biti taj koji zna slijed događaja tog popodneva. Tokom suđenja dokazano je da je priča koju je Philip Peace ispričao svojoj porodici, medicinskim radnicima, policiji i, u konačnici, poroti bila laž. Međutim, mi smo pokušali pronaći pravdu za Summer.. Medicinski dokazi kolektivno su dokazali da nije umrla od slučajnih povreda, pa bi odbacivanje dokaza i mišljenja većeg broja vještaka za nju bila nepravda – rekla je detektivka Naomi Mauchan.

 

Autor: Z. K.

Dado i Ivana Polumenta očekuju prinovu: U porodicu stiže još jedna djevojčica

Kakva bahatost: Dara juri 158 km/h dok trešte narodnjaci…