in

Telefon vas prisluškuje i prati: Poslušaje ove savjete

Sedam koraka poslije kojih nećete morati da brinete toliko o vašoj privatnosti

I sami razumijete da pametni telefoni znaju o vama mnogo više nego neki najbliži prijatelji.

 

To je zato što neke stvari koje podijelimo sa telefonom, ne dijelimo sa prijateljima, kao na primjer tačnu lokaciju na kojoj se nalazite.

 

Ukoliko pratite MobIT duže vreme, onda sigurno znate kako GPS funkcioniše, kako vas Facebook i Google maltretiraju sa reklamama, te da vas pojedine aplikacije prisluškuju bez vašeg znanja i dozvole. Mnoge kompanije se međusobno takmiče i to samo kako bi vam predstavili neki novi proizvod putem tih ciljanih reklama, pojedinim firmama je to čak i primarni poslovni model.

 

Na sreću ne morate da trpite takvo ponašanje, iako je njihova taktika na neku ruku legitimna (sve zavisi i gdje živite) vi možete da spriječite da vas te kompanije ciljaju. Nije prvi put, a ni posljednji da pišemo na ovu temu, pošto ne znaju svi kako da prilagode podešavanja da im se tako nešto što manje dešava.

 

Prva stanica – podešavanja

Možete da sprečite da vas vaš iOS ili Android uređaj prati, ali kompanije to ne olakšavaju. Uglavnom su ta podešavanja “zakopana” iza brojnih drugih opcija privatnosti, a svakodnevno one prave popis o vama. Jedna takva opcija je Frequent Locations koja prati korisnika gdje je bio i koliko tamo je dugo ostao. Shodno tome zna gdje živite i radite na osnovu toga koliko često posjećujete to mjesto i koliko ste tamo.

 

Ukoliko vam to izaziva nervozu, možete da isključite tu opciju, u zavisnosti od telefona, modela i operativnog sistema, put do te opcije može da se razlikuje.

 

Apple uređaji

– Settings

PROČITAJTE  Od prikaze odlučila da postane normalna: Pogledajte nevjerovatnu preobrazbu

– Privacy

– Location Services

– System Services

– Potom izaberite Significant Locations kako biste videli izvještaj gdje ste sve bili i isključite ga.

 

U posljednjoj opciji možete da izbrišete i istoriju klikom na opciju Clear History.

 

Android uređaji

– Settings

– Location

– Use Location ili Access my location treba da vam budu isključeni

 

U tim opcijama možete da vidite i koje aplikacije traže od vas da im predate podatke o vašoj lokacije. Pojedine aplikacije to zahtijevaju sve vrijeme, dok druge traže pristup vašoj lokaciji samo kada uđete u nju. Uzmite u obzir da pojedinim aplikacijama trebaju ti podaci kako bi one funkcionisale, kao na primjer vremenska prognoza, prenosi Mondo.

 

Drugi korak – limitiranje reklama

Možda vam zvuči previše ekstremno ukidanje pristupa lokaciji, zbog čega bi možda više voljeli da se sami izborite sa reklamama. Srećom, iOS i Android imaju ugrađene opcije koje limitiraju ograničavanje praćenja oglasa. Te opcije neće u potpunosti spriječiti kompanije da prate aktivnost vašeg telefona i neće ograničiti broj reklama na koje naletite, ali će vam omogućiti da restartujete vaš ID oglašavanja i prekinuće vezu sa bilo kojim ciljanim profilima oglašavanja povezanim sa vašim uređajima.

 

iOS

– Settings

– Privacy

– Apple Advertising

– Isključite Personalized Ads

 

Android

– Settings

– Google

– Ads

– Uključite Opt out of ads personalization

 

 

Postoji i opcija da potpuno izbrišete vaš identifikacion kod, kako biste dobijali drugačije personalizovane reklame. Ta opcija se zove Reset advertising ID,a nalazi se u istom prozoru kao i Opt out.

 

Treći korak – Google

Nebrojano puta smo istakli da servisi i usluge Google kompanije skupljaju podatke svojih korisnika. Dobro je početi i od pretrage vašeg imena i prezimena na Google Search Engine-u. Svesni ste i sami da ta kompanija drži monopol u svojim rukama, te da profitira od reklamiranja i podataka svojih korisnika. Zbog svega toga bi trebalo da izbrišete sve što Google zna o vama!

PROČITAJTE  Cheesecake kuglice! Najjednostavniji recept za fini desert koji će vas oduševiti

 

Kada već pričamo o privatnosti i o kompaniji Google, poželjno je i da provjerite koje sve njihove aplikacije vas prisluškuju, to jest njihove usluge koje imaju pristup vašem mikrofonu, kameri, porukama, itd…

 

Četvrti korak – korišćenje drugog internet pregledača

Najpopularniji internet pregledač je definitivno Chrome koji je u vlasništvu kompanije Google. Iako on posjeduje Incognito režim koji sprječava Google da pamti vašu aktivnost, nema garancije da se svaki vaš klik ne bilježi, u prilog tome idu i te sporne reklame. Zbog toga bi trebalo da se odlučite za alternativu.

 

U Google Play Store prodavnici aplikacija ćete naći veliki broj internet pregledača, tu su Mozilla FireFox, DuckDuckGo i mnogi drugi, ukoliko se odlučite za neku alternativu, obratite pažnju na vjerodostojnost tog browser-a, pročitajte pozitivne, ali i negativne recenzije, pa tek nakon provjere donesite konačnu odluku. Isto to važi i za internet pretraživač, pogledajte šest alternativa koje smo izdvojili za vas.

 

Peti korak – provjera vaših naloga

Trenutak kada kreirate nalog na nekoj društvenoj mreži, platformi, itd, vi počinjete da hranite velike kompanije (Google, Apple, Facebook..,) sa vašim ličnim podacima. Njihovi algoritmi prate svaki vaši klik i taj podatak će se koristiti za ciljane reklame koje mogu biti relevantne sa nekom objavom koju ste lajkovali.

 

Srećom, te kompanije daju opcije da isključite to praćenje. Na primjer, Google i Microsoft posjeduju kontrolnu tablu naloga za kontrolu privatnosti i za provjeru onogo šta znaju o vama. Ukoliko ste ispratili treći korak, vi ste već isključili da vas Google prati i cilja reklamama. Kompanija Facebook isto posjeduje slične opcije, njih ćemo ostaviti za neki drugi put. Svakako možete provjeriti i skinuti šta sve Facebook i ostale njihove aplikacije znaju i posjeduju o vama.

PROČITAJTE  Usvojila dječaka, a zatim djevojčicu pa otkrila pravi šok

 

Šesti korak – virtuelni asistenti

Pametni telefoni se više ne koriste samo za pozive i poruke, oni su postali vaši asistenti, a kompanije kao što su Apple, Amazon i Google žele da njihovi asistenti pomažu vama. Zanimljivo da se oni automatski aktiviraju uz pomoć izgovorenih riječi, samo je potrebno da pogodite/izgovorite riječ koja je “okidač”, a jednom kada su upaljene ti asistenti vas slušaju.

 

Sedmi korak – aplikacije i dozvola

Prije nego što instalirate aplikacije sa Play Store ili AppStore prodavnica, potrebno je da vidite šta one zahtijevaju od vas i vašeg telefona kako bi uopšte bile funkcionalne. Apple će vam automatski pokazati šta sve aplikacija traži od vas, dok će Android telefoni zahtijevati od vas da omogućite dozvolu za korišćenje mikrofona, lokacije, fotografija, i drugih podataka jednom kada startujete aplikaciju. Možete i u Play Store prodavnici provjeriti šta aplikacija zahteva od vas, pogledajte u našoj galeriji kako to da vidite!

 

Ponekad traže više nego što im je potrebno, pa te informacije završavaju kod ljudi koji nemaju pristup toj aplikaciji. Zato je poželjno da vodite računa i šta dozvoljavate aplikacijama da rade vašem telefonu, one u većini slučajeva mogu da funkcionišu i u pozadini, a da to ni ne primijetite. Srećom, provjeravanje aplikacija i dozvola ništa nije komplikovano, u šta možete da se uvjerite i sami!

 

 

Autor: Z. K.

Veljko Ražnatović opleo po Balaševiću: Da li ste normalni? Ne zaslužuje nikakav pomen, nikakvo sjećanje

Svaki znak ima neku manu: Dok jedni misle da sve znaju drugi su najekstremniji koje ćete ikada upoznati