in

“To je jedino što mi je ostalo” – Italija nudi domove za 1 euro, ali niko ne priča šta se zaista dešava iza toga

Desetine gradova u Italiji prodaju napuštene stanove za svega jedan euro i to u prelijepim regijama, kako bi povratili stari sjaj, privukli kupce i kako bi obezbjedili oporavak napuštenih sela.

Ipak, postoje i oni koji na ove “rasprodaje” ne gledaju blagonaklono.

Porodice vlasnika napuštenih domova, čiju prodaju zagovaraju gradske vlasti, javljaju se kako bi dobili svoja prava na te kuće. Takođe, požalili su se da je grad morao da ih obavijesti o prodaji tih domova.

Jedna od onih koja nije saglasna sa odlukama gradova je i Džosi Faćini iz Kanade, čija je baka Konsilija emigrirala u Ameriku prije 70 godina. Iza njih ostala je mala kamena kuća u centru grada Kastropinjano, a Džosi je sa svojom porodicom redovno posjećivala taj dom, čije je vlasništvo željela da povrati.

Veliki problem su i pravna pitanja, kao i udaljenost mnogih koji više ne žive na teritoriji Italije. Faćini je pisala gradonačelniku Kastropinjana, ali je odgovor dobila tek poslije osam mjeseci. U gradu ima oko 100 napuštenih zgrada, ali gradonačelnik Nikola Skapilati kaže da želi da zainteresovane stranke spoji starim vlasnicima.

Gradonačelnik kaže da će zaplijeniti imovinu i prodati je novim kupcima ako prvobitni vlasnici ne odgovore u predviđenom roku sa detaljima o svojoj namjeri da obnove zgradu ili je predaju vlastima.

Prema zakonu, svako ko posjeduje imovinu u Italiji mora održavati tako da njeno stanje nikome ne nanosi štetu. Ako to ne učine, može doći do novčanih kazni i zaplijene.

Za to vrijeme u Kastropinjanu, gradonačelnik ističe da će rado sarađivati sa Džosi Faćini kako bi riješio njen problem.

– Ne otimamo nikome imanje, ne želimo da oduzmemo kuću nekoj porodici, već upravo suprotno. Oduševljeni smo što je naš projekat stvorio entuzijazam i bacio Kastropinjano u centar pažnje, što privlači ljude željne da udružimo snage u oporavku naše divne zajednice – rekao je Skapilati.

PROČITAJTE  Umjetna inteligencija će uskoro moći detektirati bolesti iz nečijega glasa

Faćini ističe da bi se preselila u Kastopinjano ako može da dokaže vlasništvo nad kućom, piše “Blic“.

– To je jedino što mi je ostalo od mame, voljela bih da to zadržim. Želim da odem i živim u kući, pokažem je svojim rođacima koji je nikada nisu vidjeli. Voljela bih da radim zajedno sa gradonačelnikom kako bih pomogla Kastropinjanu da ponovo procvjeta. Bila bih najveća ambasadorka ljudima koji žele da tamo kupe kuću – rekla je Džosi Faćini za CNN.

Haber.ba

Autor: A. P.

Vlasnica otkrila kako je naučila mačka koristiti WC šolju

Poznatog davitelja iz Kalifornije zadavili u zatvoru