in ,

TREĆA DIMENZIJA: Španska kompanija uvodi leteće taksije!

Svi oni koji nakon 2022. godine posjete Španiju vjerovatno će imati priliku uživati u potpuno novom načinu prevoza – letećem taksiju. Na ovaj način će izbjeći gužvu i razgledati gradove iz nešto drugačijeg ugla.

Prvi testni letovi najavljeni su za 2022. godinu u Barceloni i Santiago de Composteli. Prema riječima direktora španske kompanije Enaire, Angela Luisa Ariasa, cilj je premjestiti kretanje u “treću dimenziju”.

Enaire, kompanija čiji su fokus zračne plovidbe, učestvuje u dva projekta koje finansira Evropska Unija i koji pripadaju Obzoru 2020 (Horizom 2020), do sada najvećem programu za istraživanje i inovacije.

“Plan je da oba projekta predstave zračni/leteći taksi u Evropi 2022. godine. Enaire će upravljati letom prvih zračnih taksija u Španiji, koji će se te godine održati u Barceloni i Santiagu de Composteli”, kazao je Arias.

Španska kompanija Tecnalia je prošle godine u julu predstavila svoj prototip bespilotnog zračnog taksija za jednu osobu. Ovaj taksi je dizajniran da prevozi osobu ili teret do 150 kilograma, može dosegnuti visinu od 100 do 300 metara, a udaljenost od 15 kilometara može preći za 15 minuta.

Klix.ba

Autor: A. P.

Ova tri horoskopska znaka najbolje lažu, ne vjerujte im prije nego što provjerite priču

Influencericu šokirala dijagnoza: Hodala sam s rakom na nozi