in

Trikovi uz koje će vaša odjeća duže zadržati svježinu i nov izgled!

Sigurno ste već puno puta čuli razne savjete kako prati, sušiti ili čak peglati odjeću da je ne oštetite i da što duže zadržite njen svjež i nov izgled. Savjeta je pun internet, a sigurno i mama ili komšinica imaju koji as u rukavu i znaju trik pomoću kojeg odjeća duže izgleda kao nova. Tu su i novi načini na koje možete brzo osvježiti tkaninu. O čemu se radi, pogledajte ovdje

Često pranje, pogrešno razvrstana odjeća prije samog pranja i nepridržavanje uputa na etiketama odjeće mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja ili pridonijeti tome da odjeća izgleda iznošeno i staro. Kako biste to izbjegli, donosimo neke korisne savjete uz koje možete sačuvati svjež izgled omiljene odjeće.

Osjetljivim materijalima pridajte više pažnje

Neki materijali zahtijevaju više pažnje od drugih. Tako odjeću od vune, pamuka, svile ili sintetike trebate tretirati po nešto drugačijim pravilima. Poželjno je ove materijale prati na nižim temperaturama i pritom koristiti tekući deterdžent. Također, većina nas u nedostatku vremena za proučavanje svih funkcija pribjegava pranju veša na uvijek istoj temperaturi, što upravo ovu osjetljivu odjeću može oštetiti. Komade odjeće koji su načinjeni od osjetljivih materijala najbolje je prati u hladnoj vodi kako bi se izbjegla oštećenja.

Koliko vam je puta mama rekla da okrenete odjeću?

Ako vam je dosadilo slušati o tome kako odjeću trebate okretati na unutarnju stranu i kopčati dugmad prije pranja, razmislite ponovo. Ovo su možda i dva najkorisnija savjeta koja će vam pomoći zaštititi odjeću od neželjenih oštećenja. Iako je dobro svu odjeću okretati prije pranja, ovaj savjet primijenite prije svega za odjeću crne boje koja će ovakvim pravilnim pranjem puno duže ostati svježeg izgleda te se boja neće tako lako isprati od pranja.

Dugmad i zatvarače na odjeći obavezno zakopčajte jer osim što se odjeća može oštetiti ako se jedan komad zakači o drugi, otpala dugmad u veš mašini mogu uzrokovati i ozbiljne kvarove ako se zavuku tamo gdje ne bi trebali.

Sušenje na svježem zraku bolja je opcija

PROČITAJTE  Dijete vam je uprljalo omiljenu bijelu majicu? Evo kako ukloniti baš svaku mrlju

Naravno da opran veš nećete izvjesiti na prozor u centru grada, no ako ste toliko sretni da živite u kući i imate dvorište ili balkon sa stražnje strane zgrade, ostavite veš da se suši na svježem zraku.

Često korištenje sušilice za veš može oštetiti odjeću jer dolazi do skupljanja materijala, slabljenja vlakana, ali i blijeđenja boja pa će vaša odjeća izgledati staro i iznošeno.

Kad smo kod blijeđenja, primijenite i trik pranja pamučne odjeće dječjim šamponom jer ćete tako spriječiti ispiranje boja. Posudu napunite mlakom vodom, dodajte dvije kašike dječjeg šampona i ostavite odjeću u vodi 30 minuta. Nakon namakanja, isperite je i pažljivo stavite na sušenje.

Nov način za osvježavanje tkanine

Koliko ste puta oprali neki komad odjeće nakon samo jednog nošenja jer ste ga htjeli malo osvježiti? Ako je vaš odgovor često, moramo napomenuti da česta pranja pridonose tome da vaša odjeća izgleda staro i iznošeno iako je možda kupljena tek prije nekoliko mjeseci.

Pomoću Steam&Go pegle možete brzo i jednostavno osvježiti odjeću. Također, možete ukloniti neugodne mirise nakon nošenja pa nema potrebe za pranjem baš iza svakog nošenja, što će očuvati vašu odjeću.

Pegla Steam&Go nadopunjuje i klasične pegle koje već imate kod kuće jer pomoću nje odjeću možete ispeglati vertikalno, bez korištenja daske za peglanje. Možete je objesiti na vješalicu i zakačiti na ormar ili vrata te brzo ispeglati ako nemate vremena za klasično peglanje ili ako ste na putovanju.

Ova je pegla potpuno sigurna za sve vrste tkanine, a idealno je i za odjeću koju je teško peglati klasičnim peglama poput čipke, svile, kašmira i odjeće koja ima falde. Ako vam je uskoro rođendan, znate što trebate tražiti od ukućana, zar ne?

PROČITAJTE  Dobio račun u restoranu od 240.000 eura: Šok je uslijedio tek nakon...

Ne pretrpavajte mašinu

Ako vam nije jasno kako je došlo do oštećenja na nekim komadima odjeće, možda je razlog prenatrpana veš mašina. Stavljate li previše odjeće kako ne biste prali dva puta, promijenite to. Da je perilica puna možete zaključiti ako morate gurati rukama zadnje komade odjeće kako bi stali u nju. Osim što možete oštetiti odjeću, činjenica je da previše rublja u mašini može izazvati pregrijavanje motora. Rezultat ovakvog pranja neće biti zadovoljavajući, odjeća se neće pravilno oprati, ali ni iscijediti i morat ćete ponoviti pranje. Radite li to često, vaša će odjeća brzo izgledati isprano.

Obratite pažnju i na to koliko dugo ostavljate opran veš u mašini. Probajte ga objesiti što prije jer predugim ostavljanjem u perilici odjeća poprima neugodan miris i može navući vlagu.

Trikovi sa solju i parom

Izbjeljivanje boja možete spriječiti dodavanjem soli u pranje. Nakon što dodate deterdžent, ulijte oko 150 grama soli u bubanj. Ovim trikom možete i obnoviti boje odjeće koja već izgleda isprano. Važno je samo da ne koristite krupnu morsku sol jer postoji šansa da se neće u potpunosti otopiti u pranju.

Osim odjeće, možete osvježiti i kape i šešire jednim zanimljivim trikom. Naime, u tavici zakuhajte vodu, smanjite temperaturu i šešir stavite na vrh tave. Para će izravnati nabore na šeširu i opet će izgledati kao da ste ga tek kupili.

Autor: A. P.

Pomračenje Sunca u Raku donosi promjene: Djevice će postići ono što odavno žele, Bik mjenja životni pravac

VIDEO: Zvijezda “boljeg života” Lidija Vukićević i Branka Sovrlić uz pjesmu uživaju u srcu Baščaršije!