in

Trump će biti smijenjen!

Predstavnički dom Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država danas će izglasati novu, drugu rezoluciju o opozivu (impeachment) Donalda Trumpa

U Senatu ima Republikanaca koji su zaintertesirani da se kandidiraju za predsjednika SAD 2024. godine. Najava Trumpa da će to učiniti, kvari im planove. Kako bi tu mogućnost poništili, ima Republikanaca koji su voljni glasati da se on opozove, ali i da mu se uskrati pravo na kandidiranje.

Predstavnički dom Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država danas će izglasati novu, drugu rezoluciju o opozivu (impeachment) Donalda Trumpa.

Kako najavljuje Forbes, rezolucija bi trebala odmah biti proslijeđena Senatu na dalje odlučivanje.

U ovom tijelu, navodi ne samo ovaj, već i brojni drugi američki mediji, raste raspoloženje među Republikancima da se Trump opozove.

Steny Hoyer, čelnik demokratske većine u Predstavničkom domu za MSNBC izjavio je da će rezolucija biti poslata Senatu najkasnije u petak.

Neovisno od priprema i inauguracije Joea Bidena za novog predsjednika SAD, Senat bi trebao otvoriti postupak suđenja odlazećem predsjedniku SAD.

Forbes prenosi da je raniji plan Demokrata bio da se s opozivom sačeka makar prvih stotinu dana Bidenove vlasti, kako bi on mogao neometeno instalirati svoju administraciju, ljude koje je nominirao za pozicije, te provesti hitne mjere koje je planirao, posebno u borbi protiv koronavirusa i pomoći Amerikancima kojima je to neophodno s 2.000 dolara.

No, iz Bidenovog okruženja su poslali poruku da Senat može podijeliti svoj rad. Pola radnog dana sudilo bi se Trumpu, a u drugoj polovini potvrđivali nominirani ka didati za pozicije u SAD.

Vođa trenutne republikanske većine u senatu Mitch McConnell, napisao je svojim stranačkim kolegama u posebnom memorandumu, da bi suđenje o opozivu vjerovatno moglo početi 19. januara. No, Reuters tvrdi da su čelnici Republikanaca raspoloženi da se proces otvori čim prije.

PROČITAJTE  Oglasio se Donald Trump: Njegove će riječi dugo kružiti planetom

Pravni stručnjaci sugeriraju da bi Trump mogao biti osuđen nakon napuštanja funkcije, u skladu s američkim ustavom.

Prema tom aktu, predsjednik može biti opozvan i nakon što mu istekne mandat.

Forbes navodi da za samo uklanjanje predsjednika treba dvotrećinska većina Senata. Konkretnije, Demokratakama fali 17 ruku.

Vjeruje se da ih mogu osigurati

„U Senatu ima Republikanaca koji su zaintertesirani da se kandidiraju za predsjednika SAD 2024. godine. Najava Trumpa da će to učiniti, kvari im planove. Kako bi tu mogućnost poništili, ima Republikanaca koji su voljni glasati da se on opozove, ali i da mu se uskrati pravo na kandidiranje, pravo na 200.000 dolara godišnje apanaže, plus troškovi svih službenih putovanja. Za takve odluke potrebna je natpolovična većina u Senatu i one se donose na posebnim sjedniama, pojašnjava Forbes.

Prenosi se i sve rašireniji stav da će, u takvoj situaciji, jedan od prvih koji će najvjerovatnije glasati za opoziv Trumpa biti sam McConnell.

(The Forbes)

 

Izgleda da ništa od Zlatana. Ovo je muškarac kojeg ljubi Diletta Leotta

Turčin Caner pripremio sačekušu zeničkim devizerima: Ramiz i Arslan donijeli 110.000 KM