in

Trump je donio odluku za Kosovo: Mnogima se neće svidjeti

Vučić vjeruje da će pozicija Srbije biti gora ukoliko bi u novembru pobijedio Biden, čiji je pokojni sin služio u američkim jedinicama na Kosovu

Predsjednik SAD Donald Trump mogao bi na sastanku u Vašingtonu 4. septembra da izdejstvuje “nametnuti” sporazum Beograda i Prištine koji bi prikazao kao historijski, kao što je bilo u slučaju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sredinom avgusta.

Kako se navodi u analizi portala Demostat, u prilog najavma da bi u Vašingtonu zaista moglo da dođe do nekog preokreta govori i to što je u međuvremenu Kosovo postalo tema političkih rivala na predsjedničkim izborima u SAD, prenosi beogradska Beta.

“Kandidat demokrata Joseph Biden početkom jula je kritikovao Trumpa zbog toga što ne sarađuje sa EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. Najavio je da će da uradi suprotno od Trumpa i da će da pogura sporazum čiji će rezultat da bude uzajamno priznanje”, navodi se u analizi.

Dodaje se da Trumpova administracija želi da postigne neki vanjskopolitički poen pred izbore, da je Priština “pod šinjelom Vašingtona”, a da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “u političkom trenutku kada bi mogao da se usudi na rizičan potez kada je u pitanju Kosovo, nakon izbora na kojima je osnažio vlast i kada opozicija gotovo ne postoji”.

“Vučić vjeruje da će pozicija Srbije biti gora ukoliko bi u novembru pobijedio Biden, čiji je pokojni sin služio u američkim jedinicama na Kosovu i po kojem su kosovske vlasti nazvale dionicu puta od Gnjilana do Uroševca”, piše u analizi Demostata.

Autor: Krtice.net

Hapšenje na granici BiH: Uhapšena profesorica iz Beograda, policajci zanijemili kad su shvatili ko je

Indijanske mudrosti postojanja: SVE stvari imaju svoju svrhu!