in

TRUMP REKAO VUČIĆU PONUDU ZA KOSOVO Srbijanski predsjednik zanijemio…

Iznenađenje koje bi moglo biti servirano na sastanku u Bijeloj kući, a o kojem je govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u jednoj od verzija podrazumijeva da bi Beogradu bilo ponuđeno da prizna Kosovo, a da, zauzvrat, dobije ekonomski poticaj i ubrzani put u EU, piše beogradski dnevni list “Blic”.

Izvor “Blica” dodaje i da takva ponuda neće biti prihvaćena.

Sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u Bijeloj kući bit će održan 4. septembra, a ako bi protekao prema očekivanjima domaćina, na njemu bi se mogao pojaviti i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Na njemu će, prema ranijim najavama, biti riječi o ekonomskim temama, ali je predsjednik Vučić rekao da očekuje iznenađenje, a koje bi se, kako se može zaključiti, moglo ticati političkih tema.

Velika je nepoznanica šta bi mogao biti sadržaj tog iznenađenja ukoliko se domaćini odluče na taj potez. Izvor “Blica” iz diplomatskih izvora otkriva da se manje-više sve opcije koje bi mogle biti predstavljene Srbiji, vrte oko dva elementa.

– Jedna od opcija podrazumijeva da bi Srbiji moglo biti ponuđeno da prizna Kosovo, a da, zauzvrat, dobije značajna ekonomska ulaganja, ali i ubrzan put ka EU. Manje-više te dvije stavke, EU i investicije, okosnica su onoga što bi se moglo staviti pred Beograd na sto. Ali, kao što je više puta rečeno, Beograd ne pristaje na to da sve da, a da, praktično, zauzvrat ne dobije ništa, kategoričan je izvor “Blica”.

S druge strane, Vučić je otkrio da je vidio agendu za sastanak u Washingtonu, da je samo jedna točka bila problematična, ali da mu iskustvo govori da se neće zaustaviti na tome.

PROČITAJTE  U Pančevu ubijena profesorica koja je bila jako cijenjena: Škola izbrisala njene fotografije s internet-stranice

-Bilo je i neslužbenih izjava lidera u regiji da ću morati poštovati sve što se stavi u Washingtonu. Sa pažnjom sam to saslušao. Očekujem iznenađenje, ne libim se to kazati, a ispričat ću se američkoj administraciji ako ga ne bude. Nažalost, moj politički nos nerijetko je dobro osjećao različite vrste i mogućih iznenađenja i zamki i svega drugog”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao i da, ako sadržaj zahtjeva Amerike prema Srbiji po pitanju Kosova u Washingtonu 4. septembra bude onakav kao što on pretpostavlja, onda do susreta s predsjednikom Donaldom Trumpom neće doći.

– Ukoliko bih prihvatio susret s predsjednikom Trumpom, bio bih prvi srpski predsjednik koji bi mogao imati ne samo prvi susret s Avdulahom Hotijem i Trumpom, već i bilateralni susret s američkim predsjednikom. Pošto mislim da znam što može biti sadržaj tog iznenađenja, jer to osjećam, a ne zato što imam podatke, prije će biti da ću to odbiti i da do tog susreta neće doći”, rekao je Vučić.

Istaknuo je da će se pregovori oko ekonomije lako završiti, ali ga, navodi, brinu teme u nastavku tog sastanka.

– Mi počinjemo u 10 sati ujutro po istočnom američkom vremenu s pregovorima i razgovorima o ekonomiji, tu se možemo dogovoriti s Prištinom za tri, četiri ili pet sati, a onda imamo nastavak, a ja čekam što će biti na nastavku. Jedina tema svuda što god tko pričao u SAD-u bit će međusobno priznanje”, podvukao je Vučić.

Istovremeno, premijer Avdulah Hoti inzistira da je “uzajamno priznanje jedina tema na sastanku sa Srbijom”. Govoreći o tome što bi moglo biti na stolu u Washingtonu, Suzana Grubješić iz Centra za vanjsku politiku kaže za “Blic” da je među njima i pokretanje političkih pitanja.

PROČITAJTE  Supruga Čedomira Jovanovića opisala njegovu borbu sa koronavirusom

– Ekonomski paket, zajedno s financijskim poticajima za provođenje, bit će dominantna tema. Sve ostalo ovisi od američke strane, to jest žele li u ovom trenutku otvoriti temu finalnog sporazuma i što bi to konkretno značilo. Je li ‘mir za teritorije’, kako je primijenjeno nedavno prilikom sklapanja sporazuma između UAE i Izraela, model koji bi možda mogao biti ponuđen kao rješenje kosovskog problema ili se i dalje traga za nekim drugim modelom imajući u vidu da međusobno priznanje Srbija ne prihvaća, a da Albanci jedino takav ishod očekuju, napominje Grubješić.

Ipak, napominje da su ovoga puta male šanse za konačni dogovor.

Autor: Krtice.net

Nesvakidašnja situacija u Srbiji: Nećete vjerovati šta se desilo kumi tokom vjenčanja!

WHO: Evropa može živjeti s koronavirusom i bez vakcine