in

Trump sa dužnosti smijenio moćnog državnog odvjetnika

Državni odvjetnik Geoffrey Berman, koji je istraživao ličnog odvjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da neće odstupiti s dužnosti pošto ga je administracija naprasno smijenila, prenose agencije.

Ali, kako javlja CNN, Trump je lično smijenio Bermana, a tu je informaciju potvrdio ministar Barr.

Kritičari ocjenjuju da ministar pravosuđa William Barr smjenom nastoji politički pogodovati predsjedniku Trumpu te time umanjiti nezavisnost pravosuđa.

 

Berman za odluku saznao iz medija

 

Berman, državni odvjetnik za Manhattan u New Yorku, rekao je da je za odluku o “odlasku s dužnosti” saznao iz medija. Barr nije naveo razloge smjene i najavio je da će Bermana naslijediti Jay Clayton.

Berman je bio zadužen za procesuiranje nekih saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa otkako je preuzeo dužnost 2018. godine. Među njima je i bivši Trumpov lični odvjetnik Michael Cohen, koji je služio zatvorsku kaznu jer je lagao svjedočeći u Kongresu te zbog porezne prevare u izbornoj kampanji.

 

Berman je dao izjavu u kojoj kaže da ne kani dati ostavku

 

Bermanov ured također je nadzirao istragu o Rudyju Giulianiju, koji je sadašnji Trumpov lični odvjetnik.

Berman je vodio i istragu o pokojnom financijeru Jeffreyju Epsteinu, optuženom za spolno zlostavljanje maloljetnica, te je ranije ovaj mjesec optužio britanskog princa Andrewa da “zatvara vrata” istrage o tom slučaju.

Berman je dao izjavu u kojoj kaže da ne “kani dati ostavku” te da će to učiniti kada Kongres potvrdi njegovog nasljednika.

Autor: D. K.

U Evropi više od 2,5 miliona zaraženih koronavirusom: Najviše ih je u Rusiji, Engleskoj, Španiji i Italiji

Svećenik u Brazilu molio za drugi holokaust: Masakriraj Jevreje Bože, pogodi ih svojim mačem