in

TRUMP SPREMIO PAKAO ZA VUČIĆA “Amerikanci će predsjedniku Srbiju poručiti da…”

Sjedinjene Američke Države žele sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova i to će pokušati da postignu na sastanku 4. septembra.

To je za “Glas Amerike” ocijenio profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE) James Ker-Lindsay, koji je istaknuo da zbog toga očekuje veliki pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ker-Lindsay smatra da je ponovni pokušaj SAD-a da posreduju u dogovoru posljedica predizborne kampanje u Americi, ali da Srbija treba da iskoristi američki angažman, jer evropska ponuda za Kosovo možda neće biti ista.

On smatra da ima nekoliko razloga za organizovanje sastanka u Bijeloj kući koji su međusobno povezani, a kako je objasnio, Trump želi da pokaže javnosti neki veliki uspjeh na međunarodnoj sceni dva i po mjeseca pred izbore, uz sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela za koji je Washington preuzeo zasluge, što i jeste bio diplomatski uspjeh, prenosi Beta.

Rekao je da mu se čini da bi SAD željele veliki politički dogovor, a ne razgovore o ekonomiji, što želi Beograd. Ekonomski sporazum ostavio bi američke birače ravnodušnim, dok bi veliki politički dogovor bio poruka da na Balkanu postoji problem i da je riješen pod liderstvom SAD-a, da je Amerika postigla veliki sporazum koji Evropa nije mogla i da je to je nešto što je Trampu potrebno.

On je rekao da može da se desi da Trump prihvati i ekonomski sporazum, jer je bolje išta nego ništa, ali da bi Amerikanci voljeli da se postigne sveobuhvatni sporazum, nešto konačno.

“Amerikanci će poručiti predsjedniku Vučiću da je u najjačoj poziciji ikada, da je sada idealan trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum s Kosovom i da će mu biti zahvalni ako to uradi. I zato mislim da će biti veliki pritisak na njega. On odlazi da razgovara o ekonomiji, ali mu možda kažu – hajde da potpišemo i taj veliki sporazum dok si ovdje”, rekao je Ker- Lindsay.

PROČITAJTE  Angela Merkel: “Treći talas biće najteži”

Prema njegovim riječima, Beograd je u snažnoj poziciji, ali priznanje Kosova je konačni cilj, i to je realnost i svako ko ozbiljno gleda na to, zna da nema alternative.

“I to je teška poruka. Srbija je do sada, iskreno rečeno, igrala veoma pametno, diplomatski, uspijevala je da spreči prijem Kosova u UN. Beograd ulazi u ove pregovore sa snažne pozicije, ali to ne znači da može da preokrene situaciju i postigne dogovor kojim se Kosovu dozvoljava autonomija”, rekao je Ker Lindizi. Prema njegovom mišljenju, poruka i Evropljana i Amerikanaca je da je Srbija uspjela da spriječi Kosovo da bude međunarodno priznato, i to je dobro za nju, ali problem i dalje postoji.

“Sada ste u najboljoj mogućoj poziciji da postignete dogovor koji je dobar i za vas… To nije popularan potez, ali sada je pravi trenutak. Alternativa je da se to odgodi za narednih pet godina, kada ste blizu članstva u EU, i tada će Srbija da bira da li će priznati Kosovo ili ne. Bolje je da se dogovor postigne sada, a da se u narednih pet godina koncentrišete na pristupanje EU. Vjerujem da će to biti poruka Srbiji”, rekao je britanski profesor.

Autor: Krtice.net

Naučnik Gordan Lauc iznenadio sve: “Prebolio sam Covid-19. Bio je vrlo atipičan…”

Prije 28 godina zapaljena sarajevska Vijećnica: U požaru nestalo 90 posto knjiga koje svjedoče o historiji BiH