in

Trumpov savjetnik osporava Boltona: Navodi u njegovoj knjizi su naprosto glupi

Trgovinski savjetnik Bijele kuće Peter Navarro osporio je navode bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da je od kineskog kolege zatražio pomoć u osvajanju novog mandata.

Navarro je za CNN-ovu emisiju „State of the Union“ rekao da je Boltonov navod u nedavno objavljenoj knjizi „naprosto glup“, uzimajući u obzir oštru trgovinsku politiku predsjednika Donalda Trumpa prema Kini i njezinim nepoštenim trgovačkim praksama.

„Nikada nisam čuo za to. Bio sam u prostoriji“ kada je Trump razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kazao je Navarro.

Prošle sedmice optužbu je odbacio i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer.

Bolton bi trebao snositi posljedice, uključujući moguću zatvorsku kaznu jer se u knjizi koristio „strogo tajnim informacijama”, kazao je Navarro.

Trumpova administracija zatražila je zabranu Boltonove knjige zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti, što je sud odbio.

Navarro, jastreb u stajalištu prema Kini, optužio je Kinu za koronavirus.

Virus je „proizvod Komunističke partije Kine“ i „otvoreno je pitanje“ je li namjerno kreiran, rekao je.

„Taj je virus krenuo iz Kine. Komunistička partija Kine odgovorna je za njega. Stvorili su virus u Kini, skrivali ga dva mjeseca i ubili preko 100 hiljada Amerikanaca“, dodao je Navarro.

Kina odbacuje takve optužbe.

Prošle sedmice Trump je obnovio prijetnje da će prekinuti odnose s Kinom. Napisao je na Twitteru da „potpuno odvajanje od Kine“ ostaje moguća američka politika.

Autor: D. K.

Bik uletio u publiku, muškarac prevezen u bolnicu

Rapidno porastao broj zaraženih koronavirusom u njemačkoj klaonici