in

TVRDNJE STRUČNJAKA: Evo o čemu tinejdžeri najčešće lažu

Istraživanje je pokazalo i da u 90 posto slučajeva adolescenti neće prijaviti da su probali cigarete

Mnogi tinejdžeri u ovom periodu imaju problem u komunikaciji sa roditeljima. Kako zbog puberteta, tako i zbog nekih novih nastalih situacija u kojima se nalaze. Stariji osnovci i srednjoškolci roditeljima neće priznati su imali prvi seksualni odnos sve dok oni sami to ne shvate.

Oni na taj način žele da izbjegnu suvišna pitanja odraslih, na koja najčešće nemaju odgovor, kao i očekivanu kritiku i zabrinutost, objašnjava psiholog Džordž Adams (George), a jedna naučna studija pokazala je da se na listi onoga što tinejdžeri prećute nalaze i zabave kod nepoznatog društva.

– U prirodi tinejdžera je da prećute sve što bi moglo da izazove sumnju odraslih da rade nešto što se njima ne bi dopalo. Zato mame i tate moraju mudro da se postave, jer, ako nastupe kao inspektori, laži će se samo udvostručiti – dodao je Adams.

Istraživanje je pokazalo i da u 90 posto slučajeva adolescenti neće prijaviti da su probali cigarete, dok u 70 posto neće priznati da imaju loše ocjene, nego će čekati da roditelji to sami saznaju.

avaz.ba

Pjevačica Angelina o muzičkoj karijeri i privatnom životu: Gledam svoja posla

Rasplakao se doktor koji je pod istragom za Maradoninu smrt: U četvrtak me izbacio iz kuće i izvrijeđao, ali…