in

“U 90 odsto zemalja korona poremetila osnovne zdravstvene usluge”

U više od 90 odsto zemalja osnovne zdravstvene usluge su poremećene pandemijom Kovid-19, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Uticaj pandemije Kovid-19 na osnovne zdravstvene usluge izaziva veliku zabrinutost, navodi se u studiji, prenio je Rojters.

Veliki zdravstveni dobici postignuti u poslednje dvije decenije mogu biti izbrisani u kratkom vremenskom periodu, stoji u studiji.

Istraživanje uključuje odgovore date od maja do jula iz više od 100 zemalja.

Među najugroženijim uslugama bile su rutinske imunizacije 70 procenata, planiranje porodice 68 odsto i dijagnoza i liječenje raka 55 procenata, dok su hitne službe bile ugrožene u gotovo četvrtini zemalja.

Region istočnog Mediterana, koji uključuje Avganistan, Siriju i Jemen, najviše je pogođen, potom slede afrički i region jugoistočne Azije, dok američki kontinent nije bio deo studije.

U istraživanju SZO se navodi da je opravdano pretpostaviti da bi čak i umjereni poremećaj u osnovnim zdravstvenim uslugama mogao dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta od uzroka koji nisu Kovid-19 u kratkom do srednjem i dugoročnom periodu.

Autor: Krtice.net

AUSTRIJSKI KANCELAR: ‘Vidi se svjetlo na kraju koronatunela, 2021. povratak normalnosti i „Comeback“ ekonomije

Šok u Srbiju stigao dan nakon izbora u Crnoj Gori: Šta je samo uradio Milo Đukanović…