in ,

U budućnosti će se pojaviti nove bolesti koje će se prenositi sa životinja na ljude!

“Trebali bismo očekivati da će se u budućnosti pojaviti više epidemija u kojima se bolest prenosi sa životinja na ljude”, upozorila je jedna od vodećih znanstvenica.

Profesorica Sarah Gilbert, koja predvodi razvoj cjepiva za koronavirus Sveučilišta u Oxfordu, kaže da ljudska aktivnost potiče rastuću prijetnju virusa i da se rizik neće smanjiti s nastavkom globalizacije.

“Veća gustoća naseljenosti, veća putovanja, krčenje šuma – sve ove stvari čine vjerojatnijim da će doći do izbijanja nove epidemije koja će se proširiti. Zbog načina na koji su stvari odvijale u svijetu vjerojatnije je da ćemo u budućnosti imati zoonotske infekcije koje uzrokuju epidemije”, istaknula je, prenosi Sky news.

Zoonotska infekcija je bolest koju uzrokuje patogen, poput bakterije ili virusa, koji je sa životinje prešao na čovjeka.

Većina znanstvenika vjeruje da se Covid- pojavio najprije kod šišmiša, a onda je zarazio ljude, vjerojatno na tržnici u Wuhanu, u Kini, gdje je virus otkriven.

Druge smrtonosne bolesti poput ebole, Sarsa i virusa zapadnog Nila također potječu od životinja. WHO procjenjuje da je 75 posto svih novih zaraznih bolesti zoonotskih, što znači da potječu od životinja.

Autor: A. P.

Maria Montessori: Sedam pravila koja će vam pomoći da budete što bolji roditelj

Želite li izgledati mlađe? Pet benificija koje donosi hladan tuš za njegu vaše kože!