in

U Češkoj izašao kalendar s nacistima, izazvao je bijes širom zemlje

Prodaja zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvala je bijes u Češkoj.

Potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača Naše vojsko u srijedu u Pragu.

Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a Reinharda Heydricha i Karla Hermanna Franka te Josefa Mengelea, monstruoznog doktora iz koncentracijskog logora Auschwitz poznatog po stravičnim eksperimentima na logorašima.

Priprema se tužba

 

Savez židovskih zajednica u Češkoj namjerava podignuti tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca. Kažu da je to tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Christoph Israng, njemački ambasador u Češkoj, na Twitteru je izrazio gnušanje. “Proizvodi koji veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj historiji su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da neko pravi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista, pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati”, poručio je.

 


Ministarstvo unutarnjih poslova u Pragu reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.

PROČITAJTE  Porast infekcije među mladima je vodeći uzročnik pandemije širom svijeta

Praško gradsko vijeće već je poništilo najam prodajnog mjesta u aprilu navodeći etičke razloge.

Izdavač Naša vojska u prošlosti je izazvao bijes prodajom šoljica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu pa je slučaj odbacila.

Nevjerovatni običaji: Čudan ritual za prvu bračnu noć

Skinula se da bi je pustili u poštu, a ovo je uradila sa donjim vešom