in

U Češkoj izašao kalendar s nacistima, izazvao je bijes širom zemlje

Prodaja zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvala je bijes u Češkoj.

Potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača Naše vojsko u srijedu u Pragu.

Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a Reinharda Heydricha i Karla Hermanna Franka te Josefa Mengelea, monstruoznog doktora iz koncentracijskog logora Auschwitz poznatog po stravičnim eksperimentima na logorašima.

Priprema se tužba

 

Savez židovskih zajednica u Češkoj namjerava podignuti tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca. Kažu da je to tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Christoph Israng, njemački ambasador u Češkoj, na Twitteru je izrazio gnušanje. “Proizvodi koji veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj historiji su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da neko pravi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista, pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati”, poručio je.

 


Ministarstvo unutarnjih poslova u Pragu reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.

PROČITAJTE  Srbijanci pali u Španiji: Pljačkali ljude na putu!

Praško gradsko vijeće već je poništilo najam prodajnog mjesta u aprilu navodeći etičke razloge.

Izdavač Naša vojska u prošlosti je izazvao bijes prodajom šoljica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu pa je slučaj odbacila.

Autor: D. K.

Nevjerovatni običaji: Čudan ritual za prvu bračnu noć

Skinula se da bi je pustili u poštu, a ovo je uradila sa donjim vešom