in

U Latinskoj Americi se do kraja 2020. očekuje ogroman porast broja siromašne djece

Još će 16 miliona djece u Latinskoj Americi i na Karibima osiromašiti do kraja 2020. ako vlade ne učine ništa kako bi ublažile posljedice ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, upozoravaju UNICEF i nevladina organizacija Spasimo djecu.

Gotovo svako drugo dijete (46 posto) bit će siromašno do kraja godine, što je porast od 22 posto u odnosu na prošlu godinu, ako se ubrzo ne donesu “sveobuhvatne mjere”, ocjenjuju obje organizacije u priopćenju.

“Takav znatan rast vratit će Latinsku Ameriku i Karibe deset godina unazad i uvelike će poništiti napredak ostvaren u borbi sa siromaštvom djece u većem dijelu regije u 21. vijeku”, upozorava Monica Rubio, UNICEF-ova savjetnica za socijalnu politiku za to područje.

 

Najgore bi mogla proći Južna Amerika

 

Kako navode obje organizacije, ekonomska kriza uzrokovana epidemijom covida-19 povećat će razlike između djece iz siromašnih i djece iz bogatih porodica dok se u Latinskoj Americi i na Karibima očekuje pad BDP-a od 5,3 posto.

Najgore bi mogla proći Južna Amerika, gdje će broj djece koja žive u siromašnim porodicama porasti za gotovo 30 posto, ili za 11 miliona u odnosu na 2019.

Na Karibima bi ih moglo biti 19 posto, ili 1 milion više, a u Srednjoj Americi i u Meksiku 13 posto, ili 4 miliona siromašne djece više.

UNICEF i Spasimo djecu pozivaju vlasti da pojačaju programe socijalne zaštite kroz isplatu novčane pomoći porodicama i osiguranje obroka školskoj djeci.

“Hoćemo li dopustiti da djeca plaćaju cijenu covida-19? Sve je očitije da posljedice ekonomske krize mogu biti trajne, pa i nepovratne za djecu”, upozorava Rubio.

PROČITAJTE  Burna reakcija javnosti nakon što je Ivanović ismijao Isidorinu sahranu! Evo šta su mu poručili

Autor: D. K.

VIRUS SE STALNO MIJENJA: Naučnik Gordan Lauc objasnio nova otkrića o koronavirusu

Novi sukob na vidiku: Kina prijeti napadom na Tajvan