in

U ljudskoj glavi otkriven novi organ

Naučnici su nedavno naišli na iznenađujuće anatomsko otkriće – misteriozni niz žlijezda slinovnica skrivenih u ljudskoj glavi, koje medicinari iz nekog razloga do sada nisu otkrili

Nizozemski ljekari slučajno su uočili ovaj “do sada nepoznati organ” kada su putem napredne vrste skeniranja PSMA PET/CT pregledavali pacijente s rakom prostate. Primijetili su ga na zadnjem dijelu nazofarinksa, dijelu ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine.

-Ljudi imaju tri seta velikih slinovnica, ali ne na tom području – objasnio je onkolog Wouter Vogel s nizozemskog Instituta za rak.

 

-Koliko nam je bilo poznato, slinovnice u nazofarinksu su mikroskopski male. Stoga, možete zamisliti kako smo se iznenadili kada smo ih pronašli – dodao je.

 

Funkcija žlijezda slinovnica

Žlijezde slinovnice stvaraju slinu koja je potrebna našem probavnom sistemu. Najveći par žlijezda slinovnica leži iza ugla donje čeljusti, ispred ušiju. Dva manja para su duboko u podnožju usta. Imamo i otprilike 1000 manjih slinovnica koje su razasute posvuda u usnoj šupljini, ali su one presitne da bi se mogle vidjeti bez mikroskopa.

 

Nizozemski ljekari otkrili su do sada nepoznate veće žlijezde slinovnice, smještene iza nosa i iznad nepca, u blizini središta ljudske glave.

 

Stručnjaci smatraju da ih do sada nismo uočili jer se nalaze na teško dostupnom anatomskom mjestu ispod baze lubanje. Moguće je da su ljekari i prije primijetili njihove otvore kanala, ali su pretpostavili da su povezani s nekim drugim sistemom.

 

Dodatno, ovakve strukture se mogu uočiti samo uz pomoću naprednije tehnologije skeniranja poput PSMA PET/CT, odnosno nećemo ih uočiti na ultrazvuku, CT-u ili magnetskoj rezonanci.

 

(index.hr)

Autor: Z. K.

Batalila sport zbog po*no karijere: Prošlog meseca zaradila POLA MILIONA i planira da se penzioniše u 25. godini!

Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu