in

U Malmeu veliki protesti nakon što su ekstremisti zapalili Kur’an

Nakon što je ekstremna desničarska organizacija Radikalni kurs zapalila primjerak Kur’ana i objavila to na društvenim mrežama, u švedskom gradu Malmeu su u petak navečer organizovani protesti koji su ubrzo i eskalirali, a policija je morala intervenisati

Isprva se 300 demonstranata okupilo na protestima protiv ovakvih antiislamskih aktivnosti, no kasnije se broj povećao. Oni su bacali kamenje na policiju i palili gume i demonstracije su eskalirale na istom mjestu gdje je sveta knjiga zapaljena.


Sigurnosne snage su morale odgovoriti demonstrantima kako bi situaciju stavili pod kontrolu, a pronašli su i uhapsili i trojicu muškaraca koji su zapalili Kur’an.

Osnivaču Radikalnog kursa Rasmusu Paludanu je ulaz u Švedsku zabranjen već dvije godine. On je htio da dođe na miting o Kur’anu međutim to mu nije dozvoljeno pa su nastali ovi kasniji sukobi.

Švedski list Daily Aftonbladet je izvijestio da se tokom jučerašnjeg dana dogodilo nekoliko protivislamskih aktivnosti. Tri muškarca su na javnom trgu bacala primjerak Kur’ana među sobom.

Autor: A. P.

TANJA SAVIĆ SE SVIM SILAMA BORI DA VRATI DJECU: Cifra nije mala, ali pozajmiću pare!

DRAGA ŽENO, MAJKO, MOLIMO TE JAVI SE: Dirljiv apel jetrve preminule trudnice, traže svjedoka Draganinih poslednjih trenutaka