in

U OVOJ CRKVI U SRBIJI SE NIKO NE VJENČAVA Iza svega se krije jezivo mračna priča

Crkva u kojoj se niko ne vjenčava, ne krsti i na liturgiju rijetko ide, nalazi se samo dva kilometara od Trgovišta, na krajnjem jugu Srbije.

Samo mjesto gde je crkvica posvećena Presvetoj Bogorodica zove se, nikako slučajno, Vražji kamen.

Do Vražjeg kamena se lako ne stiže, putnici-namjernici su suočeni sa kamenim vijugavim putem koji se pruža kroz šumovite predjele uz kanjon reke Pčinje. U blizini seoceta Donja Trnica nalazi se svojevrsni muzej na otvorenom – kuće od kamena, blata i pruća, desetak kamenih kupa visokih pedesetak metara i crkva.

Arhitektonsko čudo, smješteno na vrhu jedne od najviših kupa. Po predanju, podignuta je prije manastira Prohor Pčinjski, a na osnovu arhitekture i živopisa procjenjuje se da je izgrađena u periodu između 1350. i 1380. godine.

Pad u provaliju

Podaci iz Eparhije govore da je podignuta krajem 14. vijeka, uz blagoslov cara Dušana i da ju je podigao njegov zet, srpski vlastelin Dejan Marković.

Jedna od najživopisnijih legendi koju Pčinjani prepričavaju sa izvjesnim strahopoštovanjem, obično je i šapuću da ih „vrag ne čuje”, vezana je za nemili događaj zbog čega se u crkvi od tada ljudi ne vjenčavaju.

Zavoljeli su se mladić i devojka iz ovog kraja i odlučili da se vjenčaju baš u crkvici na Vražjem kamenu, gdje su u tajnosti razmenjivali prve poljupce, pošto njihovi roditelji nisu odobravali tu vezu. Djevojka biješe siromašna ljepotica, a on sin jedinac iz bogate kuće. Mladi su odlučili da se, uprkos protivljenju roditelja, zakunu u vječnu ljubav baš pred oltarom ove crkvice. Roditelji nisu imali kud, te su riješili da naprave svadbu kakva dolikuje.

PROČITAJTE  Vrata su odškrinuta, šta ste prvo pomislili: Test otkriva kako reagujete u kriznim situacijama

Kada su, po završetku obreda vjenčanja, mladenci izašli iz pomenute crkve i uzjahali, kako tradicija nalaže okićene konje, mladoženjin konj se uplašio svadbarske muzike, pojurio prema provaliji i survao se, zajedno sa mladoženjom na leđima. Vidjevši to, mlada je skočila sa svog konja, potrčala prema litici i bez razmišljanja sa nje skočila.

U ime ljubavi

Jauk za mladim, tek venčanim parom, zamijenio je pjevanje svatova, a narod se nikada više nije vjenčavao u toj crkvi koja, kažu, „nije za radost građena”.

Nakon tragedije koja je ušla u legendu, kada su dva mlada života završila u provaliji, mještani su se prisjetili još jedne priče koja se sa koljena na koljeno prenosi, a tiče se same izgradnje crkvice.

Godinama se zidala crkva pored reke, ali sve što bi mještani preko dana sagradili, đavoli bi tokom noći odnosili i ostavljali na Vražjem kamenu. Navodno su bili ljuti na seljane, jer ih nisu dovoljno poštovali. Kako god, na Vražjem kamenu ostala je crkva, dok se pored rijeke, kako kažu, nije dalo da nikne svetinja.

Uprkos legendama i pričama o tome kako je ovo mjesto ukleto, u narodu se proširilo i vjerovanje da boravak u ovoj crkvi liječi neplodnost. Vjeruje se da Bog daje djecu svima koji pohode crkvu u ime ljubavi tek vjenčanog para koji je, kako legende kažu, stradao, a da poroda nije imao.

Autor: Krtice.net

Rada Manojlović se nenormalno ugojila tokom karantine

STIŽE NOVI HOROR Od virusa čikungunja koji prenose komarci umrlo 50 ljudi