in

U Škotskoj pronađena fosilizirana stonoga, najstarija poznata kopnena životinja

Fosilizirano stvorenje nalik stonogi otkriveno u Škotskoj možda predstavlja najstariju poznatu kopnenu životinju, skromnog pionira života na Zemlji prije 425 miliona godina.

Naučnici kažu da je fosil iz doba silura, otkriven na otoku Kerrera na škotskim Hebridima i nazvan Kampecaris obanensis, naseljavao područje uz jezera i hranio se raspadajućim biljkama.

Fosil najstarije biljke s peteljkom, nazvane Cooksonia, također je pronađen na istom području.

Iako je Kampecaris najstarija kopnena životinja za koju se zna iz fosila, vjeruje se da su joj prethodili crvi u tlu, vjerojatno prije 450 miliona godina, kazao je paleontolog Michael Brookfield sa Univerziteta u Teksasu, glavni autor istraživanja objavljenog u časopisu Historical Biology.

Kampecaris, dug oko 2,5 centimetra liči savremenim stonogama, ali je pripadnik izumrle vrste koja nije predak današnjim stonogama. Kampecarisove noge nisu sačuvane u fosilu.

Bio je člankonožac, pripadnik široke skupine beskičmenjaka koja uključuje kukce, pauke i stonoge.

Život se prvo razvio u svjetskim okeanima, a eksplozija bioraznolikosti krenula je ugrubo prije 540 miliona godina.

Trebalo je vremena da se život pojavi i na kopnu, počevši s biljkama poput mahovine prije 450 miliona godina. Kasniji razvoj biljaka s peteljkom poput Cooksonije pomogao je razvoju kompleksnijeg kopnenog ekosistema.

Prvi kopneni kičmenjaci, vodozemci koji su se razvili iz riba koje su živjele u plićaku, pokazali su se prije 375 miliona godina i to su bili preci gmazova, ptica i sisavaca kakve danas poznajemo.

Autor: D. K.

Alarmantni podaci: U svijetu se svakih šest sekundi uništi prašuma veličine nogometnog igrališta

Američki stručnjaci objavili nove podaci o koroni: Ovo nikako ne ulijeva nadu