in

Udomiteljica curice otvorila dušu. Užasne je stvari ispričala

Na Uskrs je u Klaićevoj bolnici u Zagrebu umrla djevojčica Nikoll, imala je dvije i pol godine. Djevojčica je nakon nekoliko dana borbe za život podlegla strašnim ozljedama.

Djevojčicu iz Nove Gradiške, da kratko podsjetimo, zanemarivali su roditelji. Na kraju su je zvjerski istukli. Uhapšeni su i istraga traje. Djevojčica je u bolnicu u Novoj Gradiški primjena u srijedu. Umrla je u nedjelju.

U Hrvatskoj posljednjih dana postoje dva ključna pitanja o ovom slučaju. Prvo je: Ko je kriv?

Drugo pitanje glasi: Je li trebalo ovako završiti? Nije. Naravno da nije.

Kako je otkriveno u danima nakon što se strašna priča pojavila u javnosti, porodica je bila pod nadzorom Centra za socijalni rad.

Gotovo dvije godine bila kod udomitelja, onda je Centar vratio roditeljima

Majka djevojčice javila se Centru za socijalni rad još u septembru 2018. godine, malo nakon porođaja. Zbog nasilnog partnera zatražila je smještaj u sigurnoj kući, koju je ubrzo napustila i vratila se partneru. U novembru 2018. godine otišla je majci, a nesretnu djevojčicu ostavila ocu. Otac se javio Centru, a i on i majka su se usuglasili da se malena smjesti u udomiteljsku porodicu. Centar je to proveo. Naredne dvije godine biološki će roditelji povremeno posjećivati malenu kod udomitelja. Odnosi im se poboljšavaju, dobivaju dvoje djece, u Centru vele kako žele da im se vrati kći smještena kod udomitelja. Stručnjaci Centra zaključuju da je “povratak djeteta u biološku porodicu umjereno rizičan” te predlažu povratak “uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima”.

Nakon što je vraćena roditeljima, Centar je kontrolirao djevojčicu. Ništa im nije bilo sumnjivo.

U gornjih nekoliko rečenica tražit će se odgovori i odgovorni. Posebno je važno utvrditi zašto je djevojčica vraćena u takvu biološku porodicu. I zašto je oduzeta udomiteljima.

PROČITAJTE  Stručnjaci otkrili kakva budućnost čeka zemlje Balkana: Zaključak je jednostavan - bježite odavde

Reporterka Indexa razgovarala je s udomiteljicom.

“Dijete ih nije poznavalo, bježala je od njih”

Udomiteljica kaže da se osjeća jadno.

“Jednom riječju, jadno. Nikako drugačije nego jadno”, kaže nam žena teškim glasom.

“Zašto vam je oduzeta i vraćena biološkim roditeljima?” pitamo je.

“Zovu iz Centra. Kaže, doći će njeni roditelji. Moram naglasiti da nisu često dolazili. Dijete ih nije poznavalo. Je ih znala, ali nije ih poznavala. Kao, dolazit će oni svaki, svaki drugi dan, kako budu mogli, malo da se zbliže s djetetom. Oni su dolazili, ona je bježala kad bi njih vidjela. Ona čim vidi da su na kapiji, pobježe u kuću dijete”, kaže udomiteljica.

Upitali smo je o ponašanju Centra za socijalni rad.

“Ne znam što da vam kažem. Ja sam nagovijestila, dijete neće njima. Ja sam u Centru rekla kakva je stvar, pitala sam je li mora, oni su rekli da je takav zakon. Tko sam ja da mijenjam zakon?” kaže žena.

Priču su, kaže, doznali od načelnika. Čuli su da je neko dijete pretučeno i da je u bolnici.

“Nismo znali ni tko ni što, u meni je bio neki crv sumnje ne bi li to možda mogla biti ona. Ona je bila prijavljena na našu adresu. I tako smo se raspitali. Da, je Nikoll. Eto tako smo saznali”, kaže.

Prepričala posljednji susret

Prepričala je posjet bolnici. Tada su posljednji put vidjeli Nikoll.

“Ne znam ni sama što bih mislila, kako bih to. Onaj susret u bolnici zadnji s njom… Bilo nam je jako teško, pogodilo nas je. Kad smo izašli iz bolnice, nešto sam u srcu osjetila. Je li to s Božje strane, je li to dijete nama neku poruku poslalo. Ili nešto? Mi smo se niz stepenice spustili, moje srce mirno, ne idu suze više na oči, gore smo se isplakali. Pitam muža je li njemu tako, kaže da mu je lakše u srcu. Ja sad razmišljam kakva je to poruka, je li nam to Nikoll kakvu poruku dala da se smirimo, da smo svoje odradili”, rekla je.

PROČITAJTE  Tragedija u Srbiji: Sin ubio oca?!

“Dijete se spasilo. Tako je valjda moralo biti. Ne znam”, dodala je žena.

Komentirala je promjene Zakona o udomiteljstvu. Što treba promijeniti, pitamo je.

“Ne znam, da djeca ne idu tako na silu. Mi živimo s tom djecom, osjetimo njihove potrebe i ponašanje. Ja smatram da ako mi kažemo da djeca nisu spremni na roditelje, da se ne bi trebala vraćati roditeljima”, zaključuje udomiteljica razgovor za Index.

Autor: Krtica.net

Tozovac kao da je predosjetio smrt: Njegova izjava od prije samo nekoliko dana govori dovoljno

Stanivuković pobjesnio: Ovo nam je šamar svima