in

UKINUTO VANREDNO STANJE ODLUKOM SKUPŠTINE SRBIJE Nema više policijskog časa, a evo koje MJERE OSTAJU!

Skupština Srbije večeras je donijela odluku od ukidanju vanrednog stanja koje je bilo na snazi od 15. marta

Skupština Srbije večeras je donijela odluku od ukidanju vanrednog stanja koje je bilo na snazi od 15. marta. Ovu odluku su izglasali poslanici, a u praksi to znači ukidanje policijskog časa i zabrane kretanja.

Ipak, mjere uvedene tokom borbe sa korona virusom i dalje će ostati na snazi.

Ukida se policijski čas i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Oni će moći da se prošetaju kad god požele, ali nikako u grupi i za njih ostaje preporuka da što više vremena provode u svom domu. Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbjegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja.

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata za studente otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vježbe.

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mjesečnu kartu (bus plus) za zaposlene ili periodičnu kartu ali moraju imati potvrdu od firme da moraju da rade.

U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza ulaziće i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju, u četvrtoj fazi, mogli i stariji od 65 godina.

PROČITAJTE  NOVI AMERIČKI PLAN ZA BALKAN Pogledajte kako bi trebale izgledati granice

U javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, moraće da se nose i dalje rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbjegavaju fizički kontakti – rukovanja i zagrljaj.

Ljekari kažu da je važno primjenjivati osnovne mjere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze virusom korona – pranje ruku, dezinfekcija radnih površina. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Tog dana je uveden policijski čas od 20 časova do 5 sati narednog dana koji je važio svim danima. Međutim, ubrzo je policijski čas produžen i počeo je da važi od 17 časova, a Vlada Srbije je postepeno zabranjivala okupljanje u parkovima, javnim i rekreacionim površinama.

Autor: Krtice.net

10 najvećih zabluda o koronavirusu. Da li je uopšte realno ovo?

10 najvećih dječjih strahova