in

UMRO SLAVNI MADŽIONIČAR: Poznat po tome da je nudio milion dolara za bilo kakav dokaz nadnaravnog

Niko nije uspio…

U utorak na Floridi u 92. godini umro je James Randi, slavni mađioničar, skeptik i popularizator znanosti, koji je nudio milijun dolara svakome tko uspije dokazati da postoji nadnaravno.

“S dubokom tugom javljamo da je James Randy jučer umro zbog uzroka povezanih sa starosti”, objavila je James Randi Educational Foundation (JREF).

“Imao je Nevjerojatan život. Nedostajat će nam”, stoji u objavi koja italicima i velikim slovom u pridjevu nevjerojatan očito aludira na činjenicu da je Randi kao mađioničar svoje ime promijenio iz Randall James Hamilton Zwinge u Amazing Randi, što bi u hrvatskom prijevodu bilo Nevjerojatni Randi. Ona također podsjeća da je Randi velik dio svojeg života posvetio učenju ljudi da budu skeptici, da ne budu žrtve prevaranata koji zarađuju na ljudskoj lakovjernosti i patnji te na sklonosti praznovjerju i pseudoznanosti.

Karijera mađioničara i potom skeptika
Randi je rođen 1928. u Torontu, u Kanadi, a za magiju se počeo zanimati kao dijete. Sa 17 godina napustio je školu kako bi se posvetio karijeri mađioničara i iluzionista. Njegovi iluzionistički podvizi bili su brojni i raznovrsni – od oslobađanja iz luđačkih košulja dok je visio u raznim nesigurnim položajima do bijega iz zapečaćenog lijesa koji je bio potopljen pod vodom u televizijskoj emisiji.

Sedamdesetih se pridružio turneji Billion Dollar Babies Alicea Coopera na kojoj bi rock zvijezdi svake noći odrubio glavu giljotinom koju je sam osmislio.

Već u 20. godini počinje pokazivati sklonost skepticizmu i razotkrivanju raznih vrsta prevaranata. 1976., zajedno s astronomom Carlom Saganom te znanstvenikom i autorom znanstvene fantastike Isaacom Asimovom, bio je jedan od suosnivača Committee for Skeptical Inquiry (CSI), organizacije koja promiče znanost, kritičko preispitivanje i razum u istraživanju izvanrednih ili kontroverznih tvrdnji.

PROČITAJTE  Potvrđen honorar Miljane Kulić: Evo koliko Nišlijka dobija novca da bi se blamirala!

Bio je omiljeni gost The Tonight Showa pod vodstvom Johnnyja Carsona koji je i sam bio sklon skepticizmu.

Sudjelovao je u osnivanju brojnih uglednih organizacija posvećenih promicanju znanosti i kritičkog mišljenja te borbi protiv pseudoznanosti i vjerovanja u nadnaravno. Autor je desetak knjiga, a sudjelovao je i u pokretanju časopisa Sceptical Inquirer.

Bio je inspiracija mnogim skepticima, znanstvenicima i ateistima. Među njima je i slavni iluzionističko-zabavljački par poznat kao Penn & Teller koji je Randija više puta ugostio u svojoj emisiji Bulshit.

Randijeva nagrada od milijun dolara
1996. osnovao je zakladu James Randi Educational Foundation. Izvorno je ponudio svojih 1000 dolara svakome tko uspije dokazati da ima neke nadnaravne moći, no nagrada je ubrzo narasla na milijun dolara. Da bi je osvojili, sudionici su trebali proći testiranje pod uvjetima na koje su pristale obje strane.

Nitko nije prošao dalje od preliminarnog testa.

Index.hr

Autor: A. P.

NOVA UCJENA: Dušan je smislio novi plan kako da Tanji zagorča život

Ova 3 znaka Zodijaka žive najduže: Evo koga očekuje dugovječan i sretan život