in

UVOD U NOVI SVJETSKI POREDAK Pred našim očima se planeta mijenja, više ništa neće biti isto

Visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj pozvao je danas članice da primene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalne moći

Visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj pozvao je danas članice da primene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalne moći.

-Analitičari su dugo predviđali kraj sistema predvođenog Amerikom i dolazak vijeka Azije. To je ono što se dešava pred našim očima-, rekao je Borelj na video konferenciji sa sa njemačkim diplomatskim predstavnicima.

Dodao je da se pandemija koronavirusa može posmatrati kao tačka u kojoj je došlo do prelaska moći sa Zapada na Istok i da raste pritisak na EU “da izabere stranu”.

Prema njegovom mišljenju, EU treba da prati sopstvene interese i vrijednosti i da izbegne da bude instumentalizovana sa bilo koje strane.

Borelj je ocijenio da trenutni odnosi Brisela i Pekinga nisu uvijek zasnovani na povjerenju, transparentnosti i reciprocitetu.

-Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu, koja iziskuje bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije-, rekao je Borelj.

MOĆ AMERIKE SLABI

Treba podsjetiti da je nedavno CNN iznio analizu o tome kako je pandemija korone uticala na SAD.

Pandemija korona virusa šokirala je svijet brzinom kojom se raširila planetom, a takođe ubrzava promjene u ravnoteži globalne moći, koje se odvijaju na štetu Sjedinjenih Američkih Država, navodi CNN.

Odnosi između SAD i Evrope, narušeni otkako je američki predsjednik Donald Tramp prije tri godine došao u Bijelu kuću, pretrpjeli su težak udarac u utorak tokom glasanja na godišnjem skupu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, kada je podržan pomirljiv stav evropskih zemalja prema Kini kada je riječ o istrazi o izbijanju pandemije.

Nasuprot tome, nije prihvaćeno američko gledište da je potrebno oštrije nastupiti prema Pekingu, i to bi, kako ističe CNN u analizi, trebalo da bude znak za uzbunu u Vašingtonu.

PROČITAJTE  Meteor nadletio Japan, a zatim eksplodirao jačinom od 165 tona TNT-a!

Pandemija korona virusa iznenada je pojačala dinamiku svakog geopolitičkog spora, a to se takođe odnosi na trosmjernu borbu za prevlast između SAD, Evrope i Kine, navodi autor.

Osim što je Kinu okrivio za prikrivanje pandemije u ranoj fazi, Tramp je SZO optužio da je stala na stranu Pekinga, najavivši da će uskratiti finansiranje toj agenciji Ujedinjenih nacija.

Što se tiče najvećeg dijela evropskih zemalja, Trampov haotičan odgovor na pandemiju i ispoljena osvetoljubivost kod njih su iskristalisali najdublju zabrinutost da se administracija sadašnjeg predsjednika SAD kreće u pravcu koji ne bi slijedila nijedna razumna demokratska zemlja, navodi takođe autor analize.

Iako to možda neće dovesti do pucanja u odnosima SAD i Evrope, moguće je da će pružiti priliku nekom drugom, poput Kine, da to iskoristi, ističe autor, koji takođe upozorava da će, ukoliko Tramp i ovoga puta pobijedi na izborima, globalna moć SAD u budućnosti nastaviti da opada.

Autor: Krtice.net

Kardashiani smislili novi način da šokiraju fanove. I uspjeli su

TRAMP OTKRIO STRAŠNU ISTINU O SEBI, PUTINU I KINI: Američki predsjednik nije više mogao da ćuti…