in

Užas je stigao u Srbiju: Zabilježeni prvi slučajevi Kawasaki sindroma kod djece

Dvoje djece u Srbiji dobilo je takozvani Kawasaki sindrom koji se može dovesti u vezu sa koronavirusom, a u pitanju su dva dječaka starosti 15 i 16 godina

Dvoje djece u Srbiji dobilo je takozvani Kawasaki sindrom koji se može dovesti u vezu sa koronavirusom, a u pitanju su dva dječaka starosti 15 i 16 godina.

Riječ je o sindromu koji je uočen u Americi i Evropi prije nekoliko sedmica, a na koji je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio ljekare širom planete. Dječaci u Srbiji su bili na lječenju u Institutu za majku i diete u Beogradu, prenosi RTS, a jedan dječak je pušten kući.

“Temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojica su imala srčanu insuficijenciju. Primijenili smo lijekove za jačanje srčanog mišića”, rekao je dr. Vladislav Vukomanović.

Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promjene na srčanom mišiću. Njihov PCR bris na koronavirus je bio negativan, ali je analizom testom na antitijela utvrđeno da su dječaci bolovali od koronavirusa infekcije. Oni su imali identičnu kliničku sliku. Inače, godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.

WHO je prije nekoliko dana saopćila da će proučiti moguću vezu koronavirusa i Kawasakijeve bolesti, i to nakon što je u Francuskoj preminulo dijete.

Autor: Mirza D.

Dr. Nestorović: Ovo dokazuje da je virus vještački napravljen, pitanje je samo – ko ga je napravio?

Cristiano Ronaldo se uključio u akciju da pomogne maloj Sofiji iz Beograda