in

Uznemirujuće upozorenje iz Kine: Koronavirus je mutirao, više ništa nije isto

Kineski liječnici primijetili su da se kod novih slučajeva sa žarišta na sjeveroistoku zemlje zaraza koronavirusom drugačije manifestira nego kod izvornih slučajeva u Wuhanu, što ukazuje na to da ovaj patogen može evoluirati na nama nepoznate načine

Kineski liječnici primijetili su da se kod novih slučajeva sa žarišta na sjeveroistoku zemlje zaraza koronavirusom drugačije manifestira nego kod izvornih slučajeva u Wuhanu, što ukazuje na to da ovaj patogen može evoluirati na nama nepoznate načine.

Prema najnovijim analizama, pacijenti iz sjevernih provincija Jilin i Heilongjiang dulje imaju virus u svom organizmu i dulje im treba da nakon oporavka budu negativni prilikom testiranja na covid-19, rekao je jučer Qiu Haibo, jedan od glavnih kineskih liječnika na državnoj televiziji.

Liječnici su također uočili da zaraženim osobama sa sjeveroistoka zemlje treba više vremena od jedne ili dvije sedmice, kako je bilo u Wuhanu, da razviju simptome, piše Bloomberg.

“Duža razdoblja tokom kojih zaraženi pacijenti ne pokazuju simptome uzrokovala su žarišta obiteljskih infekcija”, rekao je Qiu.

U posljednje dvije sedmice u tri je grada (Shulan, Jilin i Shengyang) zabilježeno 46 novih slučaja zaraze.

“Potrebni su vrlo jasni dokazi prije nego što se zaključi da virus mutira”

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni radi li se o značajnoj mutaciji virusa ili jednostavno kineski liječnici sada imaju vremena i resursa temeljitije promatrati pacijente. Naime, kada je epidemija krenula u Wuhanu, lokalni zdravstveni sustav bio je toliko preplavljen da su liječili pratili samo najozbiljnije slučajeve.

“Teoretski, neke promjene u genetskoj strukturi mogu dovesti do promjena u strukturi virusa ili ponašanju virusa. Međutim, većinom mutacije uopće ne dovode do značajnih promjena”, rekao je epidemiolog Keiji Fukuda sa Sveučilišta u Hong Kongu.

“Vjerovatnije je da opažanja u Kini nisu povezana s mutacijom. Potrebni su vrlo jasni dokazi prije nego što se zaključi da virus mutira”, dodao je.

PROČITAJTE  Zbog korone izgubila čulo mirisa na dva mjeseca, a onda je počeo užas...

Drugačija oštećenja na organima

Liječnik Qiu rekao je kako su promatranja također pokazala da pacijenti iz sjeveroistočnog žarišta nakon ozbiljnijih simptoma uglavnom imaju oštećenja na plućima, dok su pacijenti u Wuhanu pretrpjeli oštećenja na više organa – srcu, plućima, bubrezima i crijevima.

Stručnjaci smatraju da je novo žarište na sjeveroistoku Kine nastalo nakon kontakta sa zaraženim putnicima iz Rusije. Genetsko sekvenciranje pokazalo je podudaranje između slučajeva na sjeveroistoku zemlje i onih u Rusiji.

Provincije na sjeveroistoku Kine naredile su povratak mjera ograničenja te je obustavljen željeznički promet i rad škola.

Autor: Krtica.net

Holivudski glumac izašao iz zatvora pa upucao svoju djevojku i na kraju presudio sebi

DA TI SE ŽELUDAC OKRENE: Zorannah zgrozila fanove