in

Vatrena lopta na nebu iznad Beograda šokirala i astronoma: Jedan detalj zbunio je i nauku

Na društvenim mrežama preksinoć posle 20 sati buknuli su snimci na kojima se vide sasvim neobični, užareni, objekti na nebu iznad Beograda

Na društvenim mrežama preksinoć posle 20 sati buknuli su snimci na kojima se vide sasvim neobični, užareni, objekti na nebu iznad Beograda, a sve je uznemirilo građane.

Korisnici su dijelili snimke i govorili kako se na nebu odjednom pojavila “crvena, užarena lopta”. I zaista je tako. Užarena lopta je lebdjela iznad grada, a dobro je zbunila i astronome u Beogradu.

Astronom Branko Simonović kaže da vatrene lopte na nebu Beograda nemaju nikakve veze sa satelitima, očigledno je da pripadaju niskom nebu. Njega je zbunilo to što se na snimcima ne vidi lijepo šta je.

– Teško je reći šta je u pitanju, jer su snimci opskurni, ne vide se detalji, zumirani snimci su neupotrebljivi jer su defokusirani – objasnio je on.

Šta bi to, onda, moglo biti?

– Na prvi pogled djeluje kao signalna raketa koju je neko ispalio, ona dugo može da ostane na nebu, a možda je balon na topli vazduh i slično, rekao sam prvo što mi je palo na pamet. NLO je legitimni izraz koji se odnosi na svako leteće tijelo koje je neidintifikovano. Ukoliko je detektovano od strane kontrole letenja, moglo bi da se podvede pod NLO – objasnio je, i dodao da NLO nije nužno vanzemaljac.

– Sedmog maja će biti novo lansiranje satelita Starlinka u vasionu, početkom juna sledi nova tura, dok ne ispune mrežu od 12.000 satelita – zaključio je Simonović u javljanu na TV Prva.

On nije mogao da kaže sa sigurnošću o čemu je tačno riječ.

PROČITAJTE  Sočna torta od kesten-pirea i čokolade: Za nju vam ne treba ni gram brašna

Greta Thunberg donirala 100.000 dolara UNICEF-u za pomoć djeci

Nova, nepoznata bolest povezana sa koronavirusom otkrivena kod djece: Ljekari kažu da su ovo simptomi na koje morate da obratite pažnju