in

Važno je što turski narod želi! Aja Sofija prestaje biti muzej i ponovno postaje džamija

Cavusoglu odbacuje “lekcije iz Grčke” i upozorava da je Atina danas jedina prijestolnica u Evropi u kojoj nema džamije

Status Aje Sofije, istanbulske crkve iz 6. stoljeća pretvorene u džamiju i 30-ih godina 20. stoljeća u muzej, pitanje je “nacionalnog suvereniteta”, rekao je u turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

– U konačnici to nije međunarodno pitanje. To je pitanje nacionalnog suvereniteta – rekao je on za mrežu NTV odgovarajući na pitanje hoće li ona biti otvorena za namaz.

Aja Sofija upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, no strogi tumači islamske vjere odavno traže da današnji muzej ponovno postane džamija.

U maju su se u Aji Sofiji održali namazi na godišnjicu Osmanskog osvajanja tadašnjeg Konstantinopolisa 1453., a danas Istanbula.

– Neki krugovi izvan turske nacije ne mogu se pomiriti s time kome pripada Aja Sofija, pa čak i Istanbul, i to danas, 567 godina nakon osvajanja – rekao je Cavusoglu.

– Važno je što turski narod žel – dodao je on držeći dokument iz 1462. u kojem stoji da je Aja Sofija upisana kao džamija.

Za mnoge Turke današnji status Aje Sofije simbol je sekularnog ustava zemlje. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej. Službena Atina osuđuje korištenje nekadašnjeg sjedišta Grčke pravoslavne crkve u vjerske svrhe.

Cavusoglu odbacuje “lekcije iz Grčke” i upozorava da je Atina danas jedina prijestolnica u Evropi u kojoj nema džamije.

Autor: A. P.

Društvene mreže gore! Jelena Karleuša objavila fotografiju, pogađajte šta je u prvom planu

Niste sigurni u partnera? Donosimo vam pitanja koja mu trebate postaviti prije nego se odlučite vjenčati