in

Vitamin B6 pomaže središnjem živčanom sistemu i usporava demenciju

Vitamin B6 je jedan od B vitamina koji pomažu središnjem živčanom sistem. Uključen je u proizvodnju neurotransmitera serotonina i noradrenalina, kao i stvaranje mijelina. Druge njegove funkcije uključuju metabolizam bjelančevina i glukoze, kao i proizvodnju hemoglobina. Hemoglobin je sastavnica crvenih krvnih zrnaca koja prenosi kisik. Vitamin B6 je također uključen u održavanju zdravlja limfnih čvorova, timusa i slezene.

 

Zdravstvene prednosti vitamina B6

 

Vitamin B6 važan je zbog brojnih razloga. Jedan je osiguravanje normalnog funkcioniranja probavnih enzima koji razgrađuju hranu, održavaju kožu zdravom i proizvode crvena krvna zrnca. Ovaj važan vitamin ima brojne druge primjene, a manjak može dovesti do trajnog oštećenja živaca.

Vitamin B6 ključan je za nekoliko tjelesnih funkcija i može se pronaći u brojnim namirnicama. Ima mnogo funkcija u tijelu, a igra ulogu i u preko 100 enzimskih reakcija.

Vitamin B6 može pomoći u osnaživanju učinkovitosti mozga. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition (Američki časopis kliničke nutricije) zaključila je da su ljudi koji imaju visoke koncentracije vitamina B6 pokazale bolje rezultate tokom dvaju testiranja pamćenja.

Vitamin B6 potreban je za prijenos neurona u mozgu. Istraživači s engleskog Univerziteta u Oxfordu zabilježili su da je svakodnevno uzimanje visokih doza B vitamina bilo blagotvorno starijim ljudima s blagim kognitivnim poremećajem. Stopa kojom je njihov mozak propadao pala je za 50%, što je potencijalno umanjilo njihov rizik za razvijanje demencije.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Obstetrics and Gynecology (Američki časopis za opstetriciju i ginekologiju) zaključilo je da piridoksin može umanjiti težinu mučnine u ranoj trudnoći. Međutim, potrebno je učiniti više studija visoke kvalitete kako bi se ovo potvrdilo. Ukoliko uzimate suplemente, ne koristite više od preporučene količine.

PROČITAJTE  Nakon što je lutao više od sedam dana, golemi kit pronašao put iz australske "rijeke krokodila" do mora

Studija objavljena 2017. godine u PNAS kaže da vitamin B6 može pomoći u zaštiti od zagađenog zraka, reducirajući utjecaj koji zagađenje ima na epigenom. Istraživači se nadaju da će njihova otkrića dovesti do novih mjera koje će spriječiti epigenetske promjene koje mogu nastati kao rezultat izloženosti zagađenom zraku. Procjenjuje se da 92% svjetskog stanovništva živi u mjestima gdje su razine zagađenja više od gornje granice koju je odredila Svjetska zdravstvena organizacija (10 μg/m3). Ovo bi stoga moglo biti važno otkriće u kontekstu kontroliranja bolesti potaknutih faktorima okoliša.

 

Dnevne potrebe za vitamin B6

 

Niz faktora uticat će na dnevne potrebe pojedinca za vitaminom B6, budući da utiče na nekoliko područja metabolizma. Učinak na unos bjelančevina proučavao se naširoko. Osobe koje su na visokoproteinskim dijetama možda će trebati uzimati više vitamina B6, a o tome trebaju razgovarati sa svojim doktorom.

Kroz različite životne periode, dnevne potrebe za vitaminom B6 su različite. Do 6 mjeseci života potrebno je unijeti 0,1 mg, do 12 mjeseci 0,3 mg, djeca do 3. godine 0,5 mg, od 4. do 8. godine 0,6 mg, a od 9. do 13. godine 1 mg dnevno. Poslije toga, pa sve do 50. godine života dnevni preporučeni unos je 1,3 mg za oba spola, a potom raste – za muškarce on iznosi 1,7 mg, a za žene 1,5 mg. Dakako, trudnice i dojilje trebaju povećane doze ovog vitamina – tokom trudnoće ženama je potrebno 1,9 mg, a tijekom dojenja 2 mg dnevno.

Manjak vitamina B6 je rijeko, ali može doći do njega ukoliko osoba ima lošu apsorpciju ili uzima estrogen, kortikosteroide, antikonvulzive i neke druge lijekove. Dugoročno pretjerano konzumiranje alkohola može s vremenom dovesti do pomanjkanja vitamina B6, a takvu posljedicu mogu imati i dijabetes i hipotireoidizam.

PROČITAJTE  Samo svaka 100. osoba na ovoj slici može da pronađe pacijenta

Simptomi i znakovi manjka vitamina B6 uključuju perifernu neuropatiju s trncima, neosjetljivošću i boli u šakama i stopalima, anemiju, napade, depresiju, zbunjenost i oslabljen imunološki sustav. Pomanjkanje može dovesti i do sindroma sličnog pelagri, sa seboreičnim dermatitisom, upalom jezika ili glositisom i upalom i pucanjem usana, poznatom kao keiloza. Kod djece, napadi mogu nastaviti čak i nakon liječenja antikonvulzivima. Ostala pomanjkanja, poput periferne neuropatije, mogu biti trajni.

 

Izvori vitamina B6

 

Većina namirnica u sebi sadrži određenu količinu vitamina B6. Osoba koja ima uravnoteženu prehranu ne bi trebala imati pomanjkanje osim ukoliko ima određeni fizički problem ili uzima određene lijekove. Dobri prirodni izvori vitamina B6 su žutoperajna tuna, grašak, goveđa jetrica, pileća prsa, banana, avokado, smeđa riža, mrkva, lješnjaci, mlijeko, krompir, soja, špinat, cjelozrnate žitarice, sjemenke, svinjetina i puretina. Često se vitaminom B6 obogaćuju i žitarice za doručak, a smoothiejem od povrća unijet ćete uz druge nutrijente također i dobar udio vitamina B6.

Što se tiče dodataka prehrani, zanimljiv je podatak da 28 do 35% populacije SAD-a uzima vitaminske suplemente koji između ostalih sadrži i vitamin B6. Dodaci prehrani koji sadrže vitamin B6 dostupni su u obliku kapsula i tableta

Većina osoba svih životnih dobi unosi dovoljnu količinu vitamina B6. Oni koji su najviše podložni niskim razinama ovog vitamina su osobe koje piju pretjerane količine alkohola, pretile osobe, te trudnice i dojilje. Nema dokaza o negativnim posljedicama konzumiranja previše vitamina B6 putem hrane. Međutim, uzimanje između 1 i 6 grama piridoksina dnevno oralnim putem tijekom 12 do 40 mjeseci izaziva tešku, progresivnu senzornu neuropatiju i gubitak kontrole nad tjelesnim pokretima.

Stručnjaci savjetuju da većina nutrijenata treba dolaziti iz hrane, te preporučuju uravnoteženu prehranu s hranom bogatom nutrijentima i mnoštvom prehrambenih vlakana.

PROČITAJTE  Brak bez seksa: Sudbina skoro 20 posto parova

Autor: D. K.

SAD zatvorio granice za one koji dolaze iz Brazila

Johnson & Johnson – 750 miliona dolara odštete za 4 žrtve, a sada obustava prodaje pudera za bebe