in

Vladin auto s premijerovom kćeri uletio među demonstrante: Pogledajte nadrealni video iz Crne Gore

Nekoliko stotina prosvjednika koji za sebe tvrde da su crnogorski domoljubi prosvjedovalo je u četvrtak ispred zgrade vlade u Podgorici, tvrdeći da nova vlast olakšavanjem procedure dobivanja crnogorskog državljanstva želi u birački spisak te zemlje upisati nekoliko hiljada glasača prosrpske orijentacije.

Demonstranti su nosili crnogorske zastave, pokušali su srušiti zaštitnu ogradu ispred zgrade te su vrijeđali policajce koji su osiguravali skup i gađali ih jajima, petardama. Skandirali su „Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće”, “Crna Gora jest malena, al’ je časna i poštena”, a također su uzvikivali: “Nije moja Vlada!”, “Branit ćemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!”

Prosvjed je organizirao Patriotsko-komitski savez, politička stranka nacionalnih Crnogoraca, nastala nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, na kojima su većinu osvojile stranke okupljene oko Srpske pravoslavne crkve.

Tenzije su se smirile, a demonstranti razišli nakon što je iz crnogorske vlade priopćeno da sporne izmjene zakona nisu na dnevnom redu današnje sjednice.

Šta uopšte donosi novi zakon?

Novim prijedlogom Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva predviđeno je da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni boravak u Crnoj Gori, umjesto stalnog kako je do sada bilo definirano. Također, izmjenama je predviđeno ukidanje biračkog prava osobama koje imaju prebivalište u inozemstvu, koje ona mogu povratiti kada se ponovo nasele u Crnoj Gori.

Večer uoči demonstracija zasijedalo je predsjedništvo Demokratske partije socijalista, čelnika Mila Đukanovića, aktualnog crnogorskog predsjednika, koje je u saopćenju navelo kako će ta stranka „braniti Crnu Goru od agresivnog pokušaja posrbljavanja“.

Oni su ustvrdili da postoji nedvosmislena namjera nove vlasti da provede „izborni inženjering“ kako bi se osigurala nelegalna većina na idućim izborima i mijenjala demografska slika Crne Gore.

PROČITAJTE  Hana Hadžiavdagić: Imala sam samo sedam godina kada je krenuo horor

„Sve to vodi u dodatnu destabilizaciju Crne Gore“, priopćio je Đukanovićev DPS te su zaprijetili da će napustiti zajednički parlamentarni odbor koji radi na izmjeni izbornog zakonodavstva.

Incidenti i blokade saobraćajnica

Demonstranti iz više crnogorskih gradova pokušali su doći u Podgoricu kako bi se pridružili okupljanju ispred zgrade vlade, ali ih je zaustavila policija jer je epidemiloškim mjerama zabranjeno putovanje između općina bez adekvatnih odobrenja.

Demonstranti su zbog toga blokirali prometnice, a u Nikšiću pokušali i zaustaviti vladino vozilo. Snimka koju je objavio portal AntenaM pokazuje kako demonstranti sjedaju na karoseriju automobila, ali vozač ih je ubrzavajući automobil zbacio s vozila. Ispostavilo se da je u automobilu bila kćer crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. On je ustvrdio da je službeno vozilo napadnuto.

Autor: Krtica.net

ISTORIJSKA PRESUDA KOJA MIJENJA SVE Uvodi se obavezna vakcinacija djece

STRAŠNO RUŽNA SITUACIJA NAKON SMRTI TOZOVCA Porodica u šoku, nije im jasno šta se dešava