in

Vozi sigurno, vozi odgovorno: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

Na raskrsnici su tri automobila, ko ima prvenstvo prolaza?

Sve veći broj saobraćajnih nesreća s teškim posljedicama, uključujući i smrtne ishode, zahtijeva da se diskutuje o poznavanju osnovih saobraćajnih propisa koje moraju znati svi prilikom polaganja vozačkog ispita.

Sigurno ste ste svi našli u situaciji da dok vozite vidite nekoga ko ne poznaje osnovna pravila vožnje ili ih jednostavno ne primjenjuje u praksi. Na taj način, nije samo da ugrožavaju svoju sigursnot, nego i sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

U nastavku vam donosimo jednu raskrsnicu odnosno situaciju u kojoj se svaki vozač može naći u toku vožnje. Na raskrsnici su tri automobila, ko ima prvenstvo prolaza?

Na ovoj slici automobili označeni brojevima 1 i 2 imaju prvenstvo prolaza. Ukoliko se desi ovakva situacija, pravila nalažu da prvenstvo prolaza ostvaruje vozilo koje na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno za razliku od vozila koje dolazi iz suprotnog smjera i siječe njegov pravac kretanja.

Da sumiramo, raskrsnicu prvo prolazi automobil 1, a zatim ide vozilo sa brojem 2 i na kraju vozilo sa brojem 3, koje dolazi sa sporednog puta.

HOROR U ZAGREBU: Amerikanac mjesecima izgladnjivao autističnog brata, sumnja se i da mu je kopao grob u dvorištu

POTVRĐENE INFORMACIJE Od ponedeljka se uvodi policijski čas u ovim gradovima!