in

Vučićeva šamarčina glupim Bosancima ili kako smo se na nacionalnoj osnovi posvađati oko vakcina

Stara narodna izreka „poklonu se u zube ne gleda“ ne važi u Bosni i Hercegovini, bar ako je suditi po prekjučerašnjoj histeriji brojnih bošnjačkih političara i analitičara koji su dočekali na nož donaciju vakcina, koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lično donio u FBiH.

S obzirom na to da se cijeli svijet bori sa pandemijom, te da se nabavka vakcina pretvorila u maratonsku trku u kojoj je BiH izvukla deblji kraj jer ne samo što još nije počela masovna imunizacija stanovništva, već je nepoznato kada će vakcine iz Kovaks sistema, koje su uredno platili, uopšte stići   svaka pomoć je i više nego dobrodošla.

Umjesto riječi zahvalnosti jer se bar neko sjetio BiH i odlučio donirati vakcine, brojni bošnjački političari su taj gest protumačili kao „poniženje“ za ovu državu, posebno jer je pomoć stigla iz Srbije.

Osim ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković, kojoj je zasmetalo što je Vučić donirao AstraZeneka vakcine, koje je razvila švedsko-britanska kompanija AstraZeneca s Univerzitetom Oksford, a koja se proizvodi u Indiji, reagovali su i neki drugi političari.

– Riječ je o vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika, a koja nema dozvole za korištenje u EU. Ovdje se radi o jednoj potrebi za afirmacijom pa i dominacijom Srbije u regionu, pa i o tome da se diže popularnost Srbije – rekla je Turkovićeva.

Slične izjave su dali i još neki bošnjački političari, pa je tako predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pomoć nazvao poniženjem za BiH.

– Odbije pomoć BiH za bolnicu u Novom Pazaru u iznosu od 50.000 evra i nazove to uvredom. Nakon sedam mjeseci donese vakcine, okvirno približne vrijednosti i postroji cijelo Predsjedništvo BiH da ga na aerodromu dočeka i ushićeno mu aplaudira, a on kaže da moramo jedni druge pomagati u nevolji. Naši lideri nemaju ponos, nemaju čast, nemaju kičmu. Danas su nas istinski ponizili – rekao je Konaković.

PROČITAJTE  ISPOVJEST IVONE ČILIĆ Izbacili su mi dijete iz bolnice sa temperaturom 40 jer su mislili da je korona

I dok su brojni bošnjački političari pomoć Srbije dočekali na nož, srpski političari su je pozdravili te upitali Turkovićevu i ostale kritičare šta su oni učinili da BiH dobije vakcine i zašto nisu nabavili bar te „indijske, ako su već tako jeftine i lako dostupne“.

Da li je pojedinim bošnjačkim političarima i analitičarima zaista zasmetalo to što je pomoć stigla iz Srbije ili je riječ o frustraciji, odnosno ljubomori što je susjedna država uspjela da nabavi toliko vakcina da mogu da dijele okolo, dok BiH ne samo što nije nabavila, već joj niko i ne nudi pomoć? I da li bi istu rekaciju prekjuče mogli čuti od pojedinih bošnjačkih političara da je identičnu donaciju BiH uručila Austrija, Njemačka ili neka druga zemlja EU?

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski smatra da iza kritika na donaciju iz Srbije vjerovatno stoje različiti motivi.

– Sigurno je pomiješan i taj nekakav osjećaj nesposobnosti, ali i gorčine zbog neuspjeha BiH da sama razriješi svoj problem te vrste. BiH nije jedina zemlja na svijetu koja je u takvoj situaciji. Naravno da je šteta što BiH ne može preko redovnih mehanizama vezanih i za Svjetsku zdavstvenu organizaciju, ali i EU, sama da dođe do vakcina, ali opet to nije razlog da se pomoć iz bilo koje države politizuje – stava je Sitarski.

On ističe da je pogrešno politizovati donacije vakcina i uzajamnu međudržavnu pomoć bez obzira da li to čini onaj koji donira ili onaj ko prima tu pomoć.

Sitarski podsjeća da se veoma često sumnjiče Kina, Rusija, pa i EU i njene članice da pomažu ili isporučuju određenim zemljama vakcine da bi ostvarili politički uticaj u njima. Tako nešto za Sitarskog nije prihvatljivo jer je, kako ističe, pomoć pomoć bez obzira od koga dolazi.

PROČITAJTE  Uroš Živković se ne zaustavlja nakon pjesme "Ne volim te Alija": Za razliku od vašeg Dine Merlina...

On dodaje da BiH u ovakvim momentima treba zanemariti neriješena politička pitanja koja ima sa Srbijom.

– Trebalo bi humanitarna pitanja i međudržavnu solidarnost potpuno odvojiti od političke. Isto tako bi trebali da se razmisle svi organi ove zemlje zašto nisu bili dovoljno efikasni u samostalnom pronalaženju vakcina preko nekih redovnih mehanizama. To može biti jedno svjedočanstvo o smanjenom kapacitetu i funkcionalnosti naših državnih organa. Ne treba s tim licitirati nego to treba da bude učitelj i da se iz svega izvuče neka pouka jer se bojim da korona nije poslednji takav izazov strateške vrste sa kojima će se BiH i cijeli svijet suočiti – ističe Sitarski.

Sociolog Vedran Francuz podsjeća da je odnos BiH i Srbije kompleksan već tri decenije, a tome najviše doprinose određeni predstavnici bošnjačke političke scene.

Autor: Krtica.net

Upoznajte najsmrtonosniju mačku na svijetu

Pogledajte kako je reagovala cura ovog tipa kad ga je vidjela bez tetovaža