in

WHO: Evropa može živjeti s koronavirusom i bez vakcine

Evropa može živjeti s covidom-19 i bez vakcine ako bude uspješno kontrolisala žarišta primjenom lokalizovanih vanrednih mjera, ocijenio je u utorak regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Onoga dana kad budemo slavili pobjedu nad pandemijom, neće to biti nužno zato što imamo vakcinu.

“To će se dogoditi kad naučimo živjeti s pandemijom, a to bi moglo biti već sutra”, rekao je Kluge u intervjuu Sky Newsu.

Na pitanje očekuje li ponovno uvođenje strožih vanrednih mjera zbog drugoga vala pandemije, odgovorio je negativno.

“Ne, optimističan sam, no ipak ne isključujem mogućnost uvođenja lokalnih vanrednih mjera u žarišnim područjima.”

I voditelj švedske Agencije za javno zdravstvo Johan Carlson smatra da se pandemija covida-19 neće moći zaustaviti samo vakcinom, nego će u doglednoj budućnosti na snazi morati ostati brojne preventivne mjere.

Novo cjepivo za covid-19 “vjerojatno će biti važno sredstvo”, ali ne i sredstvo koje predstavlja konačno rješenje problema, kazao je Carlson, čija se zemlja opredijelila za kontroverzni model u skladu s kojim je veći dio društva bio pošteđen restriktivnih protuepidemijskih mjera.

Švedska ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren izjavila je da bi novo cjepivo za covid-19 najprije trebale dobiti osobe starije od 70 godina, pripadnici rizičnih skupina te medicinsko osoblje i njegovatelji.

Autor: Krtice.net

TRUMP REKAO VUČIĆU PONUDU ZA KOSOVO Srbijanski predsjednik zanijemio…

HEROJ! Žena pozitivna na koronavirus porodila se u helikopteru