in

WHO: Svi kontakti zaraženih osoba se MORAJU testirati bez obzira imaju li simptome ili ne

Da se zaustavi zaraza

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima koronavirsom trebaju testirati bez obzira na to da li pokazuju simptome ili ne.
Barrons piše da je ova preporuka stručnjaka WHO-a uslijedila na konferenciji za medije na kojoj je najviše govora bilo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u SAD-u gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji ne pokazuju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria von Kerkhove nije komentarisala stanje u SAD-u, ali je kazala da UN-ova agencija preporučje da se, ako je moguće, “svi kontakti testiraju, neovisno o razvoju simptoma”.

“Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, ali to je isti slučaj i s onim osobama koje uopće ne pokazuju simptome”, navela je.

Kerkhove je naglasila i važnost testova koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva zaraze i njihovu izolaciju i traženje njihovih kontakata.

Promjena američkih smjernica je diskretno objavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na uplitanje Bijele kuće u tu odluku.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u ovoj državi.

Američki epidemiolog Anthony Fauci je izrazio zabrinutost zbog toga što će nove preporuke CDC-a “ljudima dati pogrešnu pretpostavku da asimptomatsko širenje zaraze ne treba biti razlog za veliku brigu, a zapravo jeste”.

Prije takvih odluka, CDC je naglašavao da su između 40 i 50 posto osoba asimptomatski slučajevi i da je zbog toga važno testirati kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

PROČITAJTE  Istraživanje naučnika: Virus SARS-Cov-2 mutiranjem postaje zarazniji!

Podaci govore da je u SAD-u više od 5,8 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i blizu 180.000 preminulih.

Autor: A. P.

Njemačka vlada usvojila odluku kojom će obradovati mnoge na Balkanu

Spisak organa koji napada koronavirus mnogo je gori nego što se misli