in

WHO upozorava: Mentalni problemi među evropskim adolescentima sve su češći

Mentalni problemi sve su češći kod mladih Evropljana u dobi od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je u utorak objavio evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Mentalni problemi sve su češći kod mladih Evropljana u dobi od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je u utorak objavio evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Provedeno istraživanje usmjerilo se na zdravlje i socijalno ponašanje školske djece starosti 11,13 i 15 godina iz 45 zemalja, objavio je WHO.

Ono pokazuje da mentalno zdravlje u mnogim zemljama između 2014. i 2018. godine bilježi opadanje.

Razina mentalnog zdravlja opada s odrastanjem djece, pokazuje studija, koja posebno ističe da su u opasnosti djevojčice. Jedan od četiri adolescenta navodi da osjeća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput sedmično, navodi WHO.

“Povećanje broja dječaka i djevojčica širom Evrope koji svjedoče o lošem mentalnom zdravlju, osjećajući se loše, nervozno i iritirano, zabrinjavajuće je za sve nas”, komentirao je regionalni direktor WHO-a za Evropu dr. Hans Henri P Kluge.

Više od jedne desetine ispitanih prijavilo je da je bilo žrtvom “bulinga” (maltretiranja) na društvenim mrežama

Kluge je kazao da će se lak pristup službama koje se bave mentalnim zdravljem isplatiti trostruko, “zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim dobicima za današnje adolescente, sutrašnje odrasle i buduće generacije”.

Istraživanje je provedeno pri Univerzitetu Glasgow u Škotskoj, a obuhvatilo je 220.000 školske djece iz Evrope i Kanade.

U trećini zemalja povećao se broj onih koji osjećaju pritisak školskih obveza. Više od jedne desetine ispitanih prijavilo je da je bilo žrtvom bulinga na društvenim mrežama tokom dva mjeseca uoči ispitivanja.

Igor ostavio Severinu i podnio zahtjev za razvod braka

Nošenje maski obavezno je u pedesetak zemalja, u nekima su kazne rigorozne