in

WHO upozorava na krizu mentalnog zdravlja. Raste broj anksioznih i depresivnih

Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, uslijed pandemije koronavirusa prijeti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je u četvrtak čelnica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

“Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad uzrokuju ili mogu uzrokovati psihološke probleme”, rekla je Devora Kestel, ravnateljica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

Kestel je, predstavljajući izvještaj UN-a i smjernice po pitanju pandemije koronavirusa i mentalnog zdravlja, kazala da je izgledan veliki porast broja mentalnih bolesti i njihova intenziteta te da bi vlade trebale staviti to pitanje u središte svoga odgovora.

 

Zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja

 

“Mentalno zdravlje i blagostanje cijelih društava snažno su pogođeni krizom te su prioritet koji se mora hitno početi rješavati”, rekla je Kestel novinarima.

U izvještaju je istaknuto nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija skupina za mentalne bolesti – uključujući djecu i mlade izolirane od prijatelja te zdravstvene radnike suočene s velikim brojem osoba umrlih od koronavirusa.

Dosadašnja istraživanja već pokazuju uticaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja.

Povećava se i porodično nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć.

Autor: D. K.

SAD JE PREŠLA SVE GRANICE Policija udaljila Sandru Obradović, oduzeli su joj dijete

Brnabić pozvala stanovnike Srbije: Ljetujte kod kuće