in

Wuhan planira masovno testiranje, u SAD-u još 830 mrtvih od koronavirusa

SAD u protekla 24 sata bilježi 830 smrti od koronavirusa pa je mortalitet drugi dan zaredom ispod granice od 900 umrlih, javlja univerzitet Johns Hopkins. SAD je dan ranije bilježio 776 smrtnih slučajeva od koronavirusa prema podacima ovog univerziteta, koji se stalno ažuriraju.

S današnjim danom na američkom teritoriju je zbog koronavirusa ukupno umrlo preko 80 hiljada osoba.

U svijetu su zabilježena 4.256.024 slučaja, pokazuju podaci Worldometersa, umrlih je 287.332, a oporavljenih 1.527.519.

Najviše slučajeva u Europi ima Španija, 268.143, slijedi Velika Britanija s 223.060. Najviše smrtnih slučajeva u Europi imaju Velika Britanija s 32.065 umrlih i Italija s 30.739 umrlih.

Wuhan, epicentar pandemije koronavirusa, počet će s masovnim testiranjem svih svojih građana u idućih deset dana u strahu od pojave drugog vala epidemije. Vlasti su najavile plan testiranja u jučerašnjem hitnom saopštenju, javlja državni medijski servis The Paper.

“Nakon istraživanja utvrđeno je da se provede tzv. desetodnevna borba u pronalasku nukleinskih kiselina svih novih koronavirusa u Wuhanu”, kaže se u saopštenju. “Svaki distrikt uzet će bris svojih građana u narednih deset dana.”

Ova mjera stupa na snagu kao odgovor na novih šest slučajeva zaraze koji su se protekle sedmice pojavili u Wuhanu nakon što je prošlo mjesec dana bez ijednog novoh slučaja.

Hitno saopštenje izdano je kako bi pojačalo socijalnu prevenciju i kontrolu te spriječilo ponovnu pojavu epidemije i osnažilo normalizaciju epidemijske prevencije i kontrole, navodi se u saopštenju, prenosi The Paper.

U Indiji je broj slučajeva zaraze koronavirusom prešao 70.000 i sada iznosi 70.756. U odnosu na jučer to je više od 3000 novozaraženih.

Od početka pandemije u Indiji ukupno je umrlo 2293 ljudi, a njih 22.454 se dosad oporavilo.

PROČITAJTE  SVI STRAHUJU OD SEPTEMBRA Pandemija korone prijeti da eksplodira narednog mjeseca, evo zašto

Autor: D. K.

Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije

Balašević je 1999. obrijao glavu i tetovirao se zbog najtužnijeg događaja u životu